Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Kalandozások

  • 2015. április 02.
  • B. Kristóf

Budapest, 2015. április 1. – Ma újra indul a Humusz Szövetség lakosságnak szóló beszélgetés-sorozata Zöld Kalandozások néven. Az idei félév meghívott előadói a fészekrakás, otthonteremtés környezettudatos formáival ismertetik meg az érdeklődőket.

 

A Humusz Szövetség Zöld Kalandozások előadássorozatának célja, hogy a lakosság több információhoz jusson a legkülönfélébb fenntarthatósági témákkal kapcsolatban. 2003-2011 között közel száz előadás hangzott el a környezettudatos lét legkülönfélébb aspektusaival kapcsolatban. A korábbi években volt szó a reklámok hatásairól, a fogyasztás mozgatórugóiról és következményeiről, hulladékos problémákról és lehetséges megoldásokról. A Humusz Házban megfordultak szakértők, közéleti személyiségek, és olyanok is, akikről sosem gondoltuk volna, hogy szorosan kötődnek a környezetvédelemhez a magánéletükben.

A meghívott előadók beszélgetés formájában igyekeznek elmélyíteni a hallgatóság tudását, így a résztvevőknek – egy rövid előadás után – is lehetőségük nyílik az őket foglalkoztató miértek és hogyanok felvetésére. A témaköröket gyakorlatias oldalról közelítik meg, hogy az érdeklődök a hétköznapok során is hasznosítani tudják az újonnan kapott ismereteket.

2015-ben ismét elindul a beszélgetés-sorozat, ezúttal egy nagy témát – a környezettudatos építkezést, felújítás, „Ökofrankó fészekrakást” – körüljárva. Az előadók mind kiváló és elismert szakemberek a saját témáikban, így a sorozat szakmaisága garantált, ám a tudást közérthető módon osztják meg a hallgatósággal. A 9 szerda estéből álló programnak a re-design szellemiségében kialakított Humusz Ház előadóterme ad otthont.

Az érdeklődők a következő témákkal találkozhatnak:

Dátum Téma Előadó
2015. április 1. Kiskertemben vegyszert nem! Baji Béla
2015. április 8. Mi adja a meleget? Fűtés okosan Nagy Zoltán
2015. április 15. Környezetkímélő anyagok az építkezésben Mednyánszky Miklós
2015. április 22. Szalmabála építészet Zalatnay László
2015. április 29. Passzívházak szigorúan ökofrankó szempontból dr. Medgyasszay Péter
2015. május 6. Nyílászárók - új vagy felújított? Lőrinczi Zsuzsa
2015. május 13. „Stílustartó” felújítás – ügyelj a ház eredeti vonalaira! Borbás Péter
2015. május 20. Komposzt toalett Ertsey Attila
2015. május 27. Ökofrankó kerttervezés Kiss-Tikk Dóra

 

Kezdési időpont: 18:00

További információk: www.humusz.hu/zoldkalandozasok


A Humusz Szövetségről:
A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat szolgáló újrahasználati központokat.

A Humusz Szövetség 20 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is: 7 éve tart akkreditált pedagógusképzést szakemberek számára. Jelenleg az Ökoiskolák és Zöld Óvodák regionális forrásközpontjaként lát el koordinációs feladatokat az ország egész területén.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla hulladék stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.


További információ:


Bogdán Judit
Humusz Szövetség
1111. Bp., Saru u. 11.
www.humusz.hu
[email protected]
tel.: (1)386-2648
fax: (1)279-1844