Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld gondolkodás már a bankszférában is

  • 2014. november 12.
  • Bogi

Magyarországon létezik egy közösségi bank, amely nyeresége 10 % -át civil szervezeteknek adományozza. Íme, a MagNet Bank sztori.

Egy 100%-ban magyar tulajdonú bank néhány éve merész döntésével banktörténelmet írt: nemcsak szakított a szektorra jellemző kommunikációs módszerrel, hanem teljes működését a paradigmaváltás jegyében a közösségi gondolkodásra és az átláthatóságra építette. A MagNet Magyar Közösségi Bank filozófiája csak itthon szokatlan: eleve kizárják a környezetet károsító, a fenntartható fejlődéssel ellentétes vagy káros tevékenységeket finanszírozó hitelnyújtásokat, évről-évre civil szervezeteknek ajánlják fel profitjuk 10%-át a 2010-ben indított Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében, a bank ügyfelei pedig maguk választhatják ki, hogy mely civil szervezetet támogassa a bank a rájuk eső nyereség 10%-ának felajánlásával.

illusztráció, két fiatal fekszik a fűben

A karizmatikus vezetőség fantáziája azonban nem állt meg itt: 2013-ban megálmodta a KAP Program kistestvérét, a KAP Kártyaprogramot.
Ennek lényege, hogy az ügyfelek minden MasterCard bankkártyás vásárlásuk után - történjen az POS terminálon vagy interneten, hagyományos módon, illetve akár PayPass útján – a vásárlás összegének adott százalékával támogathatják az általuk választott civil szervezetet. Ráadásul ez számukra nulla költséget jelent, hiszen a támogatást a MagNet Bank állja. A program idén elnyerte a Magyar Adományozói Fórum (MAF) Társadalmi Befektetések Díj két kategóriájának aranyérmét, valamint a Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice díját.

illsztráció, családi fotó

A bank példamutató társadalmi felelősségvállalása, faültetési akciói, a mozgássérült-barát munkakörnyezet megteremtéséért tett lépései nyomán további elismerésekben részesülhetett. A MagNet Bankot immáron harmadik éve választják „Az év társadalmilag felelős bankjának”, megkapta a Valóban Felelős Vállalat címet és a Fogyatékosság-barát munkahely címet is, valamint ők Magyarország első kutyabarát bankja is.

kutyabarát bank, kutya a bankban

Nemcsak a hazai civil szféra - így például a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek - számára jelent komoly lehetőséget a közösségi bankolás, de a lakosság is egyre nagyobb érdeklődéssel követi a bank formabontó piaci lépéseit, például a továbbra is díjmentes kártyás vásárlást, illetve a becsületkasszás, vagyis 0 – 1000 Ft között szabadon választható számlavezetési díjjal működő számlavezetést is.

Megnézem

X