Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Forgatag Gödöllőn

  • 2006. november 29.
  • humusz
gyerekek_120November közepén immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Zöld Forgatag, a gödöllõi Szent István Egyetem környezet- és természetvédelmi programsorozata a GATE Zöld Klub, a Tölgy Természetvédelmi Egyesület, a Göncöl Szövetség és a SzIE Kulturális Misszió közös szervezésében. A rektori díszterembe belépve a megszokott hangulat fogadta a látogatókat: színes kiállítások, õszi falevelek illata, itt-ott beszélgetõ csoportok: egyszóval barátságos légkör. Pócsa Andrea és Vasas Dávid (GATE Zöld Klub) beszámolója az idei eseményekrõl.

A váci Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület idén is ízelítőt adott kivételes ásvány- és kőzetgyűjteményéből. Szemügyre vehettük a legkülönbözőbb madártollakat (Bombay Bálint diáktársunk jóvoltából), Budapest kivételesen gazdag védett területeinek növényvilágát (a Tölgy Természetvédelmi Egyesület fényképein). Látványos természeti képződményekben is gyönyörködhettünk, melyeket szemfüles emberek kaptak lencsevégre vagy hoztak el eredeti helyükről („Szélfútta, esőfaragta alkotások”), avagy egy tehetséges kéz festett vászonra („Kevesek világa” – Berentés Ágnes festményei).

Idén is számos színvonalas előadás hangzott el a legkülönbözőbb témákban. Hétfőn Haraszthy László természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkár nyitotta meg a programsorozatot, majd a magyar természetvédelem kihívásairól beszélt. Gitárkísérettel egybekötött természetfotó vetítés zárta a hétfőt, közben a szervezők legkedvesebb versei hangzottak el.

Kedden Pálffy Tibor erdélyi kerékpáros élményeinek vetítése után Mérő Ágnes játszott környezeti neveléssel kapcsolatos játékokat gödöllői általános iskolásokkal, amelynek során a fiatalok szórakozva tanulhattak a természetről. Ezután Oláh Esztertől hallhatunk beszámolót az Európai Önkéntes Szolgálat pályázati lehetőségeiről, illetve a Tátra múltjáról és jelenéről mesélt dr. Ivan Voloscuk, a Tátrai Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója. Este a Szélkiáltó együttes szórakoztatta a közönséget zenés versekkel.

A következő napot Juhász Tibor madarászatról szóló vetítése nyitotta meg, majd Fehérvári Bence következett Albániáról szóló beszámolójával. Ezután hazai vizekre eveztünk dr. Molnár Gézával, hogy megértsük a tiszai árvizek problémáit. Végül Kocsis Tibor filmjeiből láthattunk két alkotást.

A Forgatag utolsó napja óvodások és iskolások látogatásával és játszóházzal kezdődött, majd Breuer László (Sumi) tartotta meg utolsó, emlékezetes előadását az immár húsz éve minden nyáron megrendezett Süni-táborokról, és a részben ott kidolgozott, hosszú idő alatt kifejlesztett környezeti nevelési módszerekről. Sumi a cikk megjelenésekor testben már nincs köztünk, és ezúton is tisztelettel adózunk a sokak által megbecsült és oly nagyra tartott munkásságának.

Ezután a mellékvasutak megmentéséről esett néhány szó, majd dr. Victor András beszélt a fenntarthatóság megvalósításának nehézségeiről. Végezetül Bujna Zoltán osztotta meg velünk fotóit és tapasztalatait egy iráni kerékpáros expedícióról.

Az előadások között mangalicazsíros tönkölybúzakenyér és gyógyteák oltották éhünket-szomjunkat.

Jövőre veled ugyanitt!