Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Béka-díj

  • 2015. november 17.
  • PKata

Deloitte_zoldbekaA Deloitte tizennegyedik alkalommal hirdeti meg a Zöld Béka-díjat, vagyis a Közép-Európai Fenntarthatósági Jelentés Díjat. Az elismerést idén 13 országban ítélik oda a legjobb nem pénzügyi – úgynevezett fenntarthatósági vagy CSR – jelentést készítő cégeknek, majd az így kiválasztott vállalatok közül egy nemzetközi zsűri választja ki Közép-Európa legjobb jelentését. A vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és eredményeit tükröző jelentések díjazását másfél évtizede kezdte el a Deloitte. A Zöld Béka-díj 15 év alatt regionális elismeréssé nőtte ki magát, ezzel is igazolva, hogy a pénzügyi eredményesség mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír egy-egy vállalat felelősségvállalási kultúrája.

 

 

A Zöld Béka-díj célja, hogy értékelje a közép-európai országokban a nem pénzügyi jelentések készítése terén tanúsított kiemelkedő teljesítményt. Az elmúlt évek megnövekedett nemzetközi érdeklődésének hatására idén minden eddiginél több országban odaítélik a díjat, és ezúttal az országos mellett regionális szinten is megválasztják Közép-Európa legjobb fenntarthatósági jelentését. A tavalyi kiírásban a Mol-csoport érdemelte ki a Zöld Béka-díjat, 2011 után második „A nem pénzügyi jelentések készítése számos előnnyel jár a vállalkozások számára: erősíti a befektetők bizalmát, átláthatóbbá teszi az üzleti modellt, a stratégiát és az esetleges kockázatokat, továbbá segít az új üzleti lehetőségek felkutatásában is. Éppen ezért a Zöld Béka-díj révén olyan cégeket szeretnénk díjazni és népszerűsíteni, amelyeknél már most is bevett gyakorlat az ilyen jellegű jelentéskészítés, ahogy az is kiemelt fontossággal bír, hogy más cégeket is arra tudjunk ösztönözni, hogy kövessék ezt a példát" – mondta Barsi Orsolya, a Deloitte Fenntarthatóság és Klímaváltozás A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanácsadás kiemelt helyet foglal el a Deloitte által kínált globális szolgáltatások között, így 2015-ben a Zöld Béka-díj országos és közép-európai szinten is kiosztásra kerül. Az országos szinten díjazott jelentések automatikusan részt vesznek a regionális Barsi Orsolya kiemelte: „2017-től az Európai Unió a legnagyobb uniós cégek számára elő fogja írni, hogy nem pénzügyi jelentéseket és diverzitási jelentéseket is készítsenek. A cégeknek minél hamarabb meg kell kezdeniük a felkészülést az új szabályozásra, a Zöld Béka-díj megpályázása pedig kiváló lehetőséget kínál erre. A megmérettetés emellett alkalmat nyújt arra is, hogy bemutassák fenntarthatósági tevékenységüket, és bizonyítsák, hogy aktívan és tudatosan alakítják a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásukat."

Deloitte_zoldbeka2

 

A résztvevők az előző egy vagy két pénzügyi évet lefedő társadalmi jelentésekkel, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos jelentésekkel, fenntarthatósági jelentésekkel, illetve integrált jelentésekkel pályázhatnak. Az anyagoknak a GRI G3.1, a GRI G4, IIRC, a 014/95/EU irányelv, az ENSZ Global Compact, az ISO 26000, illetve egyéb irányelvek szerint elkészített jelentéseknek kell A díjra állami és magáncégek, alapítványok, valamint egyetemek egyaránt pályázhatnak. A cégek a jelentéseket országos szinten az adott ország nyelvén és angolul is benyújthatják. A közép-európai döntőben csak angol nyelvű jelentések indulhatnak, mivel a regionális zsűri nemzetközi összetételű. November 23-ig várják a jelentkezéseket, a feltételek az alábbi oldalon tekinthetők meg: http://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/deloitterol/articles/zold-beka-dij-...

A 2015-ös Zöld Béka-díj a tervek szerint Albániában, Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Horvátországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában kerül kiosztásra.

 

Bemutatkozik a Deloitte szakértője: 

 

Barsi Orsolya 2012 óta vezeti a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási tanácsadási üzletágát. Orsolya 2007-ben csatlakozott a Deloitte-hoz, ezt megelőzően 5 évig környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztési programok lebonyolításával és finanszírozásával foglalkozott az államigazgatásban. Orsolya építőmérnök végzettséggel rendelkezik, ügyfelei közé több jelentős hazai és multinacionális vállalat tartozik – köztük több nagy termelőipari, illetve energiaipari vállalat is. Jártas többek között nagy volumenű projektek uniós támogatásra való előkészítésében, lebonyolításában, infrastruktúra fejlesztési támogatási konstrukciók és pénzügyi eszközök ellenőrzésében, tervezésében. Az utóbbi időben gyakorlatot szerzett vállalati energiahatékonysági projektekben, illetve vállalati fenntarthatósági jelentések kialakításában és hitelesítésében is, emellett műszaki szakértőként és projektvezetőként részt vett számos környezetvédelmi engedélyezési eljárásban, környezetvédelmi és műszaki átvilágítási projektben is. 

 

Forrás: Deloitte sajtóközlemény