Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zero Waste Europe: Redesign Europe Challenge

  • 2017. május 21.
  • PKata

peoples design lab2017 május 16-án a Zero Waste Europe Redesign Europe Challange néven indított útjára egy új kezdeményezést (Kapcsolódó projekt: People’s Design Lab’s – Az emberek design műhelye). A kihívás célja azoknak a jelenleg is forgalomban lévő termékeknek az összegyűjtése és konstrukciójának megváltoztatása, melyeket az európai polgárok a leginkább hulladéktermelőnek találnak. 

People's Design Lab

A People's Design Lab az Egyesül Királyságban alakult 2013-ban, 2016-ban pedig a Zero Waste Europe indította el azt a projektet, ahol olyan európai polgárok gyűlhettek össze, akik fontosnak tartották  a tartós termékek használatát. A Design Lab célja, hogy mindennapi tapasztalatok segítségével változásokat érjen el bizonyítottan rosszul megtervezett termékek dizánjában.

A projekt mottója szerint ki kell váltanunk a rövid úton kukába kerülő, gyakorlatilag már tervezésük pillanatában szemétbe szánt termékeket. A People's Design Lab által szervezett csoportokban szakértők, tervezők, gyártók, egyetemi hallgatók, ezermesterek és olyan mindennapi emberek találkoznak, akik bosszantónak találják a szemeteskuka számára tervezett termékek dömpingjét. 

 

redesign

 

A 2017-es kihívás célja

A kihívás során a Zero Waste Europe online és offline tájékoztató kampányt indít, valamint szakmai, politikai lépéseket kezdeményez, kihangosítva az egyszerhasználatos termékek gyártásával kapcsolatos növekvő elégedetlenséget. A kampány során arra törekednek, hogy bemutassák a rossznak talált termékek alternatíváit, ugyanakkor a célok között szerepel a nemzeti kormányokra való egyfajta nyomásgyakorlás, hogy azok megálljt parancsoljanak az instant hulladékot termelő ipari megoldásoknak, illetve az ilyen termékek piacra kerülésének. A fő cél egy olyan társadalom kialkításának támogatása, ahol egyszerűen nem születnek olyan termékek, melyek nem megjavíthatók vagy újrahasználhatók.

Hogyan csatlakozhatsz?

Gyorsan és egyszerűen. Válaszd ki a szerinted leginkább hulladéktermelő terméket és javasolj megoldást a jobbá tételére vagy kiváltására. Azok a termékek, melyek a legtöbb szavaztot kapják, elnyerik a #SzemétnekKészült “megtisztelő” címet.

 

A kihívás menete

1. szakasz: 2017. május 16 – 2017 június 26.

Válassz ki egy terméket és javasolj megoldást! Az a termék, ami a legtöbb szavazatot kapja, elnyeri #SzemétnekKészült  címet.

2. szakasz: 2017 Június 26 - 

Nyomásgyakorlás a kormányokra, hogy megszüntessék a díjazott termékek piacra kerülését. 

3. szakasz: 2017 szeptember - 

Zero Waste dizájn workshopok elindítása Európa számos városában, alternatívák és jó megoldások keresése.

 

Forrás és további információ: http://www.peoplesdesignlab.org