Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zacskómentes Zanzibár

  • 2006. november 08.
  • humusz
A Tanzániához tartozó Zanzibárban betiltották a mûanyag zacskók gyártását és bevitelét, hogy védjék a környezetet és a turizmust. Zanzibáron keresztül havonta mintegy 200 tonna mûanyagzacskó halad át, és jut el Afrika keleti felére.

Ezáltal olyan mennyiségű hulladékkal kell megküzdeni a helyieknek, hogy az már elviselhetetlenné vált. "A környezetvédelmet minden más fölé kell helyeznünk. A műanyag zacskók egyrészt borzalmas látványt nyújtanak, másrészt rombolják a szárazföldi és a tengeri élővilágot, ráadásul a fejlődés gyors üteme is különféle veszélyekkel fenyeget" - mondta a Reutersnek Ali Juma, Zanzibár környezetvédelmi illetékese.

A turizmus Zanzibár gazdaságának alapja. A hulladék és a szennyvíz óriási problémát jelent: a napi 200 tonna hulladéknak csupán a tizedétől tud megszabadulni a szigetcsoport, és a szennyvíznek csupán 10 százalékát képesek megtisztítani a zanzibáriak.

"Bár a környezetvédelmi szempontból helyes a műanyag zacskók  betiltása, a kormány havi 400 ezer dollártól fog elesni, ennyi ugyanis az átmenő zacskók utáni bevétele, ráadásul a helyi piacra lesz utalva" - mondta Salim Turky, egy helyi üzletember.

 

 

Forrás: NOL - MTI