Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

WWF: baj van az árvízi védekezés alapelveivel

  • 2006. április 20.
  • humusz
A WWF Magyarország szerint baj van az árvízi védekezés alapelveivel, a zöld szervezet állítása szerint a mostani árvizeket a jelenlegi árvízvédelmi rendszer hozza létre, ezért annak átalakítására van szükség.

A természetvédő szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok és társadalmi szervezetek összefogásának ellenére a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) egyik fő célkitűzéséhez, az árterek helyreállításához szükséges munkák alig indultak el.

A WWF Magyarország a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztésében átfogó, a teljes Tisza-térséget érintő tájrehabilitációs program kidolgozását látja szükségesnek. A zöld szervezet javaslatai között szerepel, hogy a vésztározók tervezett, összesen 700 négyzetkilométeres területe helyett ennél 15-20-szor nagyobb területre terítsék el a vizet, amely táplálná az Alföld vízhiányos területeit.

A közlemény szerint az évente mintegy tízmilliárd köbméter árvízi többletet természeti erőforrásként kellene kezelni, és a lehető leggyorsabb levezetése helyett gazdálkodni kellene vele, az Alföld természeti képének javítása és a termőterület jövedelmezőségének növelése érdekében.

A javaslatok között szerepel továbbá, hogy a víztöbblet elhelyezése csak kis részben történjen mesterséges vésztározókban, nagy részben a természetes mély fekvésű területeken valósuljon meg. 

Az árvízi vésztározásra alkalmas területek kijelölése csak széleskörű és részletes környezetvédelmi hatásvizsgálat eredményének figyelembe vételével, és a térség lakosságának bevonásával történhet - hangsúlyozza a WWF közleménye.