Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

WOBO: Sörösüvegből tégla

  • 2015. november 05.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
A Heineken zseniális ötlete eddig még nem terjedt el: a WOBO üvegből fal is építhető.

A Heineken vállalatok által gyártott üvegből, a téglának is használható WOBO-ból készült fal a Heineken Múzeumban Amsterdamban jelenleg az egyetlen olyan építmény, aminél alkalmazták az üvegtéglát, az úgynevezett WOBO-t: magát a szót a world  és a bootle szavakból alkották.

1.jpg

 

A képek forrása: http://www.offgridquest.com/index.php?/inspiration/other/heineken-bottles


Mr Heineken ötlete egy karibi térségben lévő szigeten tett látogatást követően született meg: látta, milyen kevés alapanyag áll rendelkezésre az építkezéshez. Úgy gondolta, az üvegtégla megoldást jelenthet az újrahasznosítási és a lakhatási problémákra egyaránt: megszületett a WOBO, egy olyan üveg, ami üres állapotban téglaként is funkcionálhat.

6.jpg


Az üvegtégla ötlete a benne rejlő lehetőségek dacára ennyiben is maradt.
Az érdeklődés azonban újra fellángolt 1975-ben, mikor Martin Pawley egy értekezésében egy fejezetet szánt A WOBO-nak „Egy újfajta üzenet a palackban” címmel. A Heineken még egyszer megközelítette Habrakent, a WOBO üvegek tervezőjét, aki a designer Rinus van den Berggel egy szemétből készült épületet tervezett olajostartály-oszlopokkal,  Volkswagen buszok tetejét használva fel tetőnek, és WOBO-üvegeket a falhoz. Ez az építmény azonban sosem készült el.

forrás:
offgridquest.com