Vizsgálat indul a királyszentistváni hulladéklerakónál

  • 2017. szeptember 12.
  • CsViki

Azonnali vizsgálatot indítanak a királyszentistváni hulladéklerakó környezetében tapasztalt szaghatás okának kiderítése érdekében.

 

Valami bűzlik a királyszentistváni hulladéklerakóban

 

A dontwasteit.hu már többször beszámolt a királyszentistváni hulladéklerakó köthető szaghatás miatti lakossági problémákról. A jó ideje húzódó ügy mihamarabbi lezárása érdekében Kontrát Károly országgyűlési képviselő bejárást tartott a királyszentistváni hulladéklerakónál polgármesterek, politikusok és hulladékgazdálkodási szakemberek részvételével. A bejáráson jelen volt Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott és Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Weingartner Balázs a bejáráson elmondta, hogy a létesítménybe beérkező vegyes hulladék egy háromlépcsős technológiai kezelésen esik át. Ezeket a lépcsőket egyenként ki kell kapcsolni ahhoz, hogy felderíthető legyen a probléma forrása, azaz mi eredményezi a bűzhatást. A vizsgálat a tervek szerint november végére záródhat le, ezen idő alatt lehetnek olyan időszakok is, amikor a lerakó kevesebb hulladékot tud majd fogadni, így a keletkező mennyiségek ártalmatlanítására más,  a környéken található létesítményeket is igénybe fognak venni. Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy ha a vizsgálat eredményei szükségessé teszik, technológiai változtatásra is nyitottak, a további korszerűsítésre a szükséges anyagi forrás is rendelkezésre áll.

 

Szöveg és kép: dontwasteit.hu

Hozzászólások

Idéznék Dr Dömsödi János "Talajjavítás és komposztálás a házikertben" c. füzetéből: Az anaerob lebomlás: ...a szén nagyobb részét metángáz formájában szerves vegyületekből szabadítják fel az anaerob mikrobafajok. Az anaerob bomlást bűzös szag kíséri. ...általában lápos, vizenyős talajok levegőtől elzárt alsó rétegében észlelhető.

Új hozzászólás