Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Víz. Pazarlás?

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
"Gyökeresen meg kell változtatni a vízgazdálkodást a Földön ahhoz, hogy elkerülhetõ legyen a vízhiány 50 év múlva."

"Egy kiló húsipari termék előállításához például jelenleg 10 ezer liter vizet használunk – áll a hétfőn kezdődő Víz Világhetére készített tanulmányban.

A világ 700 szakértőjének az elmúlt öt évben végzett kutatásait összegző, A mezőgazdasági vízgazdálkodás teljes felmérése című tanulmány megállapítja: jelenleg a Föld minden harmadik lakója a vízhiány valamilyen formájától szenved.

Frank Rijsberman, a tanulmányt koordináló Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet főigazgatója szerint kétfajta vízhiány létezik: az egyik azokban a térségekben fordul elő, ahol túlságos nagy a víz kiaknázása, amely miatt csökken a vízréteg és kiszáradnak a folyók, a másik eset pedig abból fakad, hogy egyes országok nem rendelkeznek elegendő technikai vagy pénzügyi eszközökkel amúgy bőséges eső- vagy folyóvíz felfogására.

 

10 ezer liter víz egy kiló húshoz

Rijsberman hangsúlyozta: a vízprobléma sokkal inkább gazdálkodási kérdés, mintsem a rendelkezésre álló erőforrásé. „A vízhiányok oka 98 százalékban emberi, és csak 2 százalékban természeti” - mondta. A felmérés szerint egyetlen kalóriát tartalmazó élelmiszer termeléséhez egy liter víz kell. Egy kiló búzához 4-500 liter víz, egy kiló húsipari termékhez 10 ezer liter víz szükséges. A mezőgazdaság használja fel a világ vízfogyasztásának 74 százalékát, 18 százalék az iparé és 8 százalék a közműveké.

Annak tudatában, hogy a világ jelenleg 6,1 milliárdra tehető lakossága 2050-re 2-3 milliárddal fog növekedni, nyilvánvaló, hogy felül kell vizsgálni a vízgazdálkodási politikákat - vélik a szakértők. Ott, ahol túlfogyasztás van, a természeti források felhasználásának optimalizálása látszik a megfelelő megoldásnak.

Csak a szemléletváltás segíthet

„Az embereknek többet kell termelniük kevesebbel, több gabonát kell termelniük kevesebb vízmennyiséggel” - összegezte Rijsberman. Egyes területeken az esővízre épülő mezőgazdaság kiterjesztése és javítása, a kevesebb vizet igénylő gabonafélék bevezetése, valamint csatornarendszerek és kis teljesítményű duzzasztógátak létrehozása szerepel az ajánlások között.

A főigazgató szerint a legfontosabb az elavult vízgazdálkodási gondolkodást és politikát rövid távon megváltoztatni. A tanulmány végkövetkeztetése ugyanis paradox módon az, hogy „elegendő föld, víz és emberi erőforrás van ahhoz, hogy elegendő élelmiszert termeljünk egy növekvő lakosságnak a következő ötven évben.” Ugyancsak kihívást jelent, hogy úgy kell megfelelni a mezőgazdaság vízigényének, hogy közben a környezet se sérüljön - mondta Rijsberman. A Víz Világhete, amelyen 140 ország szakértői vesznek részt, augusztus 26-ig tart."

 

 

 

Forrás: FigyelőNet, 2006. augusztus 21.