Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Villanyleó

  • 2007. február 09.
  • humusz
Többmillióan kapcsolták le a villanyt a múlt csütörtöki akció során. A múlt hét csütörtöki villany lekapcsoló akció, amelynek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra, a beszámolók szerint néhány országban egész sikeres volt.[1]

Mivel a nemzetközi kampányt francia zöld szervezetek hálózata (Alliance for the Planet) kezdeményezte, és a Föld Barátai francia tagszervezete koordinálásával ők végezték a legaktívabb szervezési munkát, a legerdeményesebb ebben az országban volt a kampány. A francia elektromos művek szerint 3 millió háztartás kapcsolódott be a csütörtök esti 5 perces villanyleoltásba. Ez mintegy 7 millió embert jelenthet. Néhány középület is elsötétült az akció idejére, köztük az Eiffel-torony. Az áramfogyasztás az akció ideje alatt 1%-kal, vagyis 800 MW-tal (nagyjából ennyi egy atomerőmű teljesítménye) csökkent Franciaországban.

Mintegy 20 ország kapcsolódott be aktívan a kampányba. Belgiumban szintén sikeres volt a kampány, elsősorban annak köszönhetően, hogy a flamand és a vallon Föld Barátai tagszervezetek is felkarolták az ügyet. Ennek is köszönhető, hogy még Dimasz, az EU környezetvédelmi biztosa is körbe küldött egy levelet az Európai Bizottság összes alkalmazottjának, hogy vegyenek részt az 5 perces akcióban. A belga elektromos művek adatai szerint este 7.55-kor, amikor az akcióban résztvevők leoltották a villanyt, 325 MW-tal, vagyis 2,7%-kal csökkent az áramfogyasztás (ez két széntüzelésű belga hőerőmű teljesítményével egyenlő).

Spanyolországban szintén nagy hírverést kapott az akció, s ennek köszönhetően 1100 MW-tal (18 millió 60 wattos izzó teljesítménye) csökkent az áramfogyasztás.

Sajnos hozzánk elég későn jutott el a hír, így már nem tudtuk aktívan felvállalni az akciót, ráadásul mi az MTVSZ-ben már a tegnapi klíma akcióra[1,2] készültünk. Az interneten mégis nagy karriert futott be a felhívás magyar változata, és a hazai sajtó is foglalkozott azért a hírrel, és ha nem is oltották le sokmilliónyian a villanyt múlt csütörtök este, de legalább az idei IPCC-jelentés sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint a 6 évvel ezelőtti.

[1] http://www.foei.org/cyberaction/switchoff.php
[2] http://www.mtvsz.hu/hirek_list.php?which=172
[3] http://www.mtvsz.hu/fotogaleria_list.php?from=&which=88