Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A VIII. Határmenti Világzenei Fesztivál Panyolán

  • 2013. augusztus 06.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Panyolai fesztivál2013. augusztus 2-3 között rendezték meg idén, Panyolán a VIII. Határmenti Világzenei Fesztivált, mely a Nulla Hulladék Turné következő állomása lett, ami az E-misszió Egyesület és a Humusz Szövetség közös projektje.

Az elmúlt fesztivál helyszínekhez képest ez egy teljesen más légkörű és közönségű rendezvény volt. Maga a helyszín biztosította az önfeledt vidámság lehetőségét. Panyola önmagában is képviseli mindazt az értéket, melyet mindnyájan fontosnak tartunk a környezetvédelem területén. A falu őrzi a régmúlt idők értékeit, melyben még nem játszottak szerepet a nagyszabású multi cégek, és fontosnak tartják a helyi termékek előállítá-sát, értékesítését. A település neve, már önmagában garancia a hagyományőrzésre, az ember és természet szoros kapcsolatára. Földrajzi elhelyezkedése is ritkaság számba megy, hiszen három folyó veszi körbe, a Túr, a Szamos és a Tisza.

Panyolai fesztiválTalán ennek is köszönhető, hogy sokan látogattak el erre a fesztiválra. A mostani közönség teljesen más típusú volt, mint a Hegyalja Fesztivál fiataljai. Itt leginkább nagyobb városokból, a fővárosból látogattak el családok. Fiatal anyukák és apukák, akik magukkal hozták gyermekeiket, megmutatni nekik egy olyan világot, ahol a természet még ép, ahol az ott élők még odafigyelnek környezetükre, megtermelik maguknak a mindennapi élethez szükséges élelmiszereket, használati tárgyakat.

Itt is sokat társasjátékoztak az önkéntesek a kicsikkel, és a szülőkkel. Jó volt tapasztalni, hogy felnőtt egy újfajta szülőgeneráció, akik fontosnak tartják a nevelésbe belevenni a természet és a környezet védelmét. Már nem volt olyan bonyolult nekik elmagyarázni a nulla hulladék fontosságát, már önmaguk meséltek arról, hogyan jönnek létre anyukákból álló hálózatok, akik csereberélik egymás között a babaholmikat. A komposztálás már nem volt ismeretlen téma a számukra, már szinte mindannyian ismerték a szelektív hulladékgyűjtés fogalmát, és nem csak ismerték, hanem mindennapjaik szerves részét képezi.

Panyolai fesztiválA kiskamaszok (10-13 évesek) kíváncsian nézegették, számolgatták az ökolábnyomukat, és alig várták az eredményeket.

Sátrunknál a nagyobbak Tóth József sallangkészítő és bőrdíszműves mesterünket kérdezhették munkája fortélyairól, hozhattak hozzá javítandó bőrszütyőket, pénztárcákat, táskákat, készíthettek vele bőr karkötőket, fonatokat; valamint nem közvetlenül a sátrunknál bemutatót tartott, Fekete Éva – makramé, Fábián Zoltán – hulladék-újrahasznosító ékszerész, „mindenes”.

A kézműves foglalkozások összehozták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Anyukákat és apukákat a gyermekekkel együtt egyszerre ültette a padhoz a karkötőkészítés. Mindig ezeken a foglalkozáson kerülnek az önkéntesek közelebb a sátor látogatóihoz.

Összességében elmondhatjuk, hogy ez volt az a fesztivál, ahol egyszerre tudtuk tájékoztatni a kicsiket és nagyokat a nulla hulladék fontosságáról, megvalósításának lehetőségeiről.

A fesztivált kenuval, kajakkal és más vizi járművekkel is könnyű megközelíteni, mivel 3 folyónk is közel van – a Tisza, a Szamos és a Túr. Legtöbben vonattal, kerékpárral, helyi buszjáratokkal látogatták meg a Fesztivált. A Fesztivál látogatottsága nagyságrendileg elérte a 3.000 főt a két nap alatt.

Írta: Tömöri László

E-Misszió Egyesület

 

Új Széchenyi TervInfoblokk