Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes kínai műanyagáruk

  • 2006. július 27.
  • humusz
"A gumikrokodil veszélyeire figyelmeztet a fogyasztóvédelem, de a kínai gumikacsákat se vigyék a vízpartra a szülõk, mert rákkeltõ anyagot tartalmaz. A kínából származó veszélyes gyerekjátékok hosszú listáján mûanyag fegyverek, felfújható gumiállatok, készségfejlesztõ fajátékok is szerepelnek."
"Veszélyes gyerekjátékokra hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet. Az idei nyári sláger a vízpartokon a felfújható gumikrokodil, mely nagyon könnyen leengedhet, több darabból hiányzik ugyanis a biztonsági szelep. Emellett sokrszor se magyarul, se angolul nincs figyelmeztető felirat, hogy csak 120 centiméter mély vízben használhatják a gyerekek.

Egyes gumikacsák sem mentek át a rostán: olyan lágyítóval készülnek, amely rákos megbetegedést és májkárosodást is okozhat, de találtunk lenyelhető készségfejlesztő játékokat is. Az ártalmas játékok listája itt nem ér véget: vannak játékfegyverek, amelyek a megengedettnél 10-szer nagyobb erővel lövik ki a golyókat, így sérülést okozhatnak. A termékeket többsége Kínából származik.

"A szabályok nagyon szigorúak, a probléma talán a liberális piacgazdaságban leledzik, sajnos vannak olyan gyártók, akik nem veszik komolyan azokat az előírásokat, amelyek rájuk vonatkoznak és a tiltások ellenére is nem biztonságos terméket forgalmaznak." - mondta el Siklós Máté a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet szóvivő-helyettese.

Az általunk megkérdezett kereskedők azt mondták: kiszűrik a veszélyes, ám olcsó játékokat, de nyilatkozni erről senki sem akart.."

 

 

Forrás: www.hirtv.hu