Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes hulladékok a háztartásban - akcióban a HuMuSz

  • 2006. március 29.
  • humusz
9931 kilogrammnyi, azaz majdnem 10 tonnányi veszélyes hulladékot gyûjtöttek össze és helyeztek el a lerakóban a XVIII. kerület környezettudatos lakói a minap.

A kerületiek négy helyszínen gyűjtötték többek között az akkumulátort (1380 kg), a gyógyszert (450 kg), a fáradt olajat (1230 kg) és a szárazelemet (305 kg). A tapasztalat azt mutatja, hogy a városrész háztartásaiban egyre több káros anyag halmozódik fel, melyet indokolt évenként két alkalommal összegyűjtenie az önkormányzatnak. Tavaly ilyenkor 6840 kiló veszélyes anyagtól szabadultak meg a kerület lakói, ősszel pedig 14 410 kilogrammot nyomott az ártalmas hulladék.

A számok imponálóak, de korántsem festenek jellegzetes képet a budapesti állapotokról. A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) munkatársa, Rozgonyi Zoltán szerint a fővárosiaknak kevesebb mint 10 százaléka viszi oda a veszélyes szemetét, ahová való. A civil szervezet munkatársa szerint ez az arány gyakorlatilag mindegyik felsorolt hulladékfajtára igaz. A használt étolaj zöme a vécében, pontosabban a Dunában köt ki, a szárazelem - bár évek óta be lehet hajítani az iskolákban és más közintézményekben álló ládákba - a háztartási szemétben.

forrás: Népszabadság, ma.hu