Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vegyél! Egyél! Tegyél! – VET-élkedő

  • 2014. október 10.
  • Ressinka Agnes

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a legnagyobb fővárosi termelői piaci közösség, a Termelői.Hu játékos vetélkedőre invitálja a fővárosi és Pest megyei általános iskolák 3. és 4. osztályos tanulóit. A Vegyél! Egyél! Tegyél! – VET-élkedő célja, hogy a fiatalok megismerjék és megszeressék a hazai őstermelők termékeit, tudatosan keressék a kiváló alapanyagokat, s emellett a legfontosabb konyhai élelmiszerbiztonsági kérdésekről is ismereteket szerezhessenek.

A VET-élkedőben 2014. szeptemberétől decemberig, 4+1 fordulón keresztül kínálunk izgalmas feladványokat a tanulóknak. A fődíj pedig igazi falusi élménykirándulás gyümölcsszürettel, lovaglással, kézműves foglalkozásokkal. A VET-élkedő főbb állomásai:

1. forduló – 2014. szeptember 15. – október 1.
Rendhagyó környezetismeret óra a piaci termékek bűvöletében
A NÉBIH szakértői személyesen meglátogatják a versenyben résztvevő osztályokat, kedvcsináló játékos feladatokkal rendhagyó környezetismeret órákat tartanak a piaci termékekről és a legfontosabb élelmiszerbiztonsági aranyszabályokról. Apró ajándékokat visznek a tanulóknak, pedagógiai segédanyagcsomagot a pedagógusoknak.

2. forduló – 2014. október 2. – 12.
Termelői piaci kalandozás
A VET-élkedő osztályok képviselői kilátogatnak a hozzájuk legközelebb lévő Termelői.Hu piacra, ahol – egy menetlevél segítségével – izgalmas feladatokat kell megoldaniuk, tájékozódniuk a termelőktől az egészséges magyar élelmiszerekről és a VET-tallérok segítségével be is vásárolhatnak.

Termelői piacok nyitva tartása

3. forduló – 2014. október 13. – 18.
„Színes forgatag” – plakátverseny a gyerekek piaci élményeiről
Az osztályok tanulói – szabadon választott technikával – közösen készítenek egy A/2-es méretű plakátot piaci élményeikről. A plakátot eredetiben és elektronikus formátumban is el kell küldeni a NÉBIH-hez, a legszebb alkotásokból kiállítást szerveznek.

4. forduló – 2014. október 20. - 26.
Meg(v)ennéd?– 13+1 kérdés az élelmiszerbiztonság jegyében
A tanulóknak online vagy papíralapon kell kitölteniük egy, a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapszabályokkal kapcsolatos, 13+1 kérdésből álló totót.

+1. forduló – 2014. december 5.
A VET-döntő
A szakértő zsűri által értékelt eredmények alapján a döntőbe jutó öt legjobb osztály a Kolosy téri piaccsarnokban méri össze tudását. A VET-döntő idejére vetélkedőhelyszínné átalakított termelői piacon a gyerekek alkalmazhatják a VET-élkedő folyamán szerzett tudásukat, tapasztalataikat.

    1. Rendhagyó környezetismeret óra a piaci termékek bűvöletében
    2. Termelői piaci kalandozás
    3. „Színes forgatag” – plakátverseny a gyerekek piaci élményeiről
    4. Meg(v)ennéd?– 13+1 kérdés az élelmiszerbiztonság jegyében
    +1 VET-döntő a legügyesebb osztályok részvételével

 Kérdéseikkel állunk rendelkezésükre a [email protected] e-mail címen.

Forrás: https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/palyazatok