Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vártnál sikeresebb a szelektív hulladékgyűjtés Budapesten

  • 2004. július 14.
  • humusz
Meglepõen megváltozott a fõvárosiak környezetvédelmi hozzáállása, még az ezzel foglalkozó szakemberek sem számítottak rá, hogy ilyen támogatást kap a múlt év õszén indított szelektív hulladékgyûjtés.
[2004. 7. 12. 14:59]
Forrás: MTI

A száz gyűjtősziget múlt év őszi kihelyezésekor hetente háromszor, három járművel szállította a válogatóba a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. az összegyűjtött anyagokat. Ma már hét kocsi hozza a hét minden napján a műanyagot, a papírt, a fémet. Az üveget egy miskolci cég válogatja és adja tovább feldolgozásra - ismertette Demény Mihály,a szelektíven gyűjtött hulladékokat válogató Fegroup Invest Rt. e témakört irányító ügyvezető igazgatója.

Siklóssy Mihály a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. főosztályvezetője szerint az elmúlt fél év tapasztalatai szerint átlagban havonta 230-240 tonnányi anyagot szállítanak el a gyűjtőszigetekről. A műanyaggyűjtő konténerekből a legtöbb helyen már a hét minden napján el kell szállítani az összegyűjtött anyagot, a papírgyűjtő konténerekhez is hetente háromszor küldenek járművet. A fém- és az üveggyűjtő konténereknél elegendő még a heti egyszeri elszállítás. Egy-egy budapesti gyűjtősziget üzemeltetése, az innen elszállított anyag válogatását, tisztítását is beleszámítva, havonta mintegy 250 ezer forintba kerül. A gépvásárlásokhoz, beruházásokhoz elnyerhető környezetvédelmi támogatás, de az üzemeltetési költséget a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-nek magának kell kigazdálkodnia, illetve a szemétdíjból fedezi - tette hozzá Siklóssy Mihály. A főosztályvezető szólt arról, hogy az idén év végéig újabb 250 gyűjtőszigetet helyeznek ki, illetve 2005 végéig ismét 250-et. A 600 gyűjtőszigettel már jelentős mennyiségű hulladék gyűjthető össze szelektíven. A döntő részben italos, PET-palackokból álló műanyaghulladékot válogatás után tömörítik, bálázzák, majd aprítás után szerb, német és kínai feldolgozókhoz kerül ez az anyag. Van magyarországi feldolgozói érdeklődés is. Az előkészített anyagból különféle ruházati termékeket, játékokat, fóliát gyártanak - mondta Demény Mihály. A papírhulladékokat szintén válogatják, majd a Dunapack Rt.-nek adják tovább feldolgozásra. A fém italos dobozok között az alumíniumdobozok, tömörítés, bálázás után jól értékesíthetők a magyarországi alumínium-feldolgozó üzemeknél. Az ónozott acéldobozokat viszont nehezebb eladni, mert a vaskohászat nem foglalkozik szívesen ezzel a vékony anyagfajtával - mutatott rá Demény Mihály.