Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Városvédő pohármentés

  • 2016. április 19.
  • Bogi

A hétvégi Városvédő futás utóéleteként számtalan hír és post jelent meg a közösségi és híroldalakon az elhagyott és otthagyott frissítős poharak kapcsán. Már bizsergett a kezünk a sok-sok komment megválaszolására, ám végül úgy döntöttünk, egy rövidke irományban foglaljuk össze véleményünket a témában.

Először is le kell szögeznünk: remek érzés volt olvasni, hányan aggódnak a Duna és környezetünk tisztaságáért. Úgy tűnik valóban fontos a lakosság számára a téma, szerencsére zavarja az embereket, ha nyakig ér a szemét. Érdekes kérdés azonban, hogy a “nyakig érő szemétért” kit tesznek felelőssé? Ahelyett, hogy a szervezőket döngöljük a földbe, talán érdemes lenne egy kicsit magunkba mélyedni.


Mit tehet egy futó?
Mit tehet a szervező?
Hova kerül az összeszedett szemét?
Miért keletkezik egyáltalán???


Megértjük, fontos a jó teljesítmény és az elért idő, elsődleges, hogy magára a futásra, a technikára koncentráljon egy versenyző, de talán nem olyan hatalmas kérés, hogy a kiürült poharat ne a földre, hanem egy ilyen célra kihelyezett szemetesbe, konténerbe dobja. Szervezői felelősség, hogy ezekből a gyűjtőedényekből megfelelő mennyiségben és azok a futók szempontjából praktikus pontokra kihelyezve álljanak rendelkezésre. Az erős szél kétségtelenül nem segít a begyűjtésen, de ha egy futó kidobja és nem eldobja a poharat, azt talán a szél sem fújná a Dunába.


Azt se felejtsük el, hogy hova kerül az összegyűjtött szemét!  Bár szívmelengető, hogy megtisztul az utca és a Duna, ám ettől még a hulladékprobléma nem szűnik meg, csak a szemünk elől tűnik el.
Na most, hogy bemutattuk a hulladék zsákutcáját, mondjuk a megoldást. MEGELŐZÉS. Hulladék, ami nem keletkezik, azt nem is kell elszállítani, újrahasznosítani, gondját viselni, így elemi érdekünk megakadályozni, hogy egyáltalán hulladék jöjjön létre. A fotók és cikkek alá beírt hozzászólások azonban nem arról adnak tanúbizonyságot, hogy ez a kommentelőkben felmerült volna.


Pedig a hulladékcsökkentésért dolgozó civil szervezet, a Humusz Szövetség égisze alatt egy teljes, országos lefedettségű Nulla Hulladék Hálózat is rendelkezésre áll számos környezetvédelmi civil szervezet összefogásával a hulladékmegelőzésre, szemléletformálásra, lakossági tanácsadásra összpontosítva. Meg tudjuk mondani vajon tényleg „összeöntik-e”, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha környezettudatos megoldásokat keresünk, konkrét példákat hozunk a hulladékcsökkentésre személyes szinten. Ahogy a hozzászólásokból kiderül, bőven van még feladat, hogy a hulladékprobléma a fejekben helyrekerüljön. Hogy ne az eltakarítás, összeszedés, elszállítás legyen a lényeg, hanem a megelőzés!


Ebben a konkrét esetben a szerintünk járható igazán „ökofrankó” út, ha valaki viszi magával a kulacsát. Lehet, kicsit macera, de legalább nem veszi el a teret, a természetet magától és másoktól a hulladékhalmozással. Reméljük, hogy az egészségtudatos embereket koncentráló rendezvényen legközelebb sokkal-sokkal többen fognak gondolni arra is, hogy a környezet védelme is az egészségünk szerves része.
Ha a ti szemeteket is bántja a sok szemét, gondoljatok a környezetvédelmi civil szervetekre az adományozásnál és az SZJA1% felajánlásánál, ugyanis ennek a témának az elhanyagoltsága sajnos utóbbi statisztikáin is nagyon látszik… A ti támogatásotokkal és tevékeny hozzáállásotokkal igenis csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, hogy a közeljövőben egy városvédő futás már valóban a város védelméről szóljon, és ne a szétszóródott egyszer használatos műanyag poharakról.

 

1% plakát
www.humusz.hu/egyszazalek