Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Városi upcycling

  • 2015. december 14.
  • PKata

NC_compost1New York városa azt az ambiciózus célt tűzte maga elé 2030-ra, hogy nem küld szemetet a hulladéklerakókba. Már számos kreatív projekt szolgálja a nemes cél megvalósulását, pl. a városi komposztáló telep-közösségi park kombináció.

Most azok ikonikus, a városkép részét képező újságos-dobozok kelnek új életre, melyek eddig Csipkerózsika álmukat aludták az internetes újságírás elterjedése miatt. Az új projekt: a New York Compost egy hajdani újságíró-designer és grafikusművész, Debbie Ulmann ötlete nyomán indult útjára.

 

A dobozok lehetővé teszik, hogy a lakosok munkába menet vagy séta közben a színes tartályokba dobják komposztálható élelmiszer hulladékukat. A tárolókat naponta ürítik és tartalmukat a helyi közösségi kertekben komposztálják. Jelenleg, kísérleti jelleggel 3 helyen található meg ilyen komposztgyűjtő edény, de a későbbiekben is elsősorban olyan területen tervezik elhelyezni őket (pl. városi kertek bejáratai), ahonnan könnyű az összegyűlt konyhai hulladékot a végső komposztálóba szállítani. A lezárt edényekbe patkányok és egyéb rágcsálók nem tudnak bejutni, a gondatlan szemeteléstől pedig személyre szabott kód védi őket.NY_compost

 

A projekt tehát kétszeresen is jó célt szolgál, egyrészt felhasználja a rengeteg, céltalanná vált újságos dobozt, másrészt lehetővé teszi, hogy az élelmiszer hulladék, ez az értékes alapanyag elkerülje a szemétlerakókat.

 

 

Képek és szöveg forrása:

http://www.nycompostbox.com/about/

http://www.treehugger.com