Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Városi komposztálás

  • 2006. június 07.
  • humusz

xvi_ker_komposztklub_120Még a fõvárosban is lehet!

A XVI. kerület helyi programja nagyszerû példája az önkormányzat, egy civil partner - esetünkben az Öko-Fórum Alapítvány - és a lakosság összefogásának. Az olajozottan mûködõ rendszer a „zöld javakat" menti ki a háztartási hulladékok közül, hogy házi komposztálással hasznosítsa azokat.


A 2004-es alapjaiban véve kedvező év volt a kiskerti komposztálás gyakorlatának terjesztésére, hiszen abban az időszakban az önkormányzatok pályázati úton támogatáshoz juthattak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumon keresztül. Ezt a lehetőséget ragadta meg a XVI. kerület is, és egy három lépéses programot tett le a minisztérium asztalára. A jól kigondolt rendszer három fő pillére a lakossági komposztálás elindítása, később az oktatási intézmények bevonása, illetve tömbházi komposztálás kialakítása volt. A beadott pályázattal el is nyerték az első szakaszhoz szükséges összeget, így 2005 őszén hozzáfogtak a megvalósításhoz.

 

Az érdeklődés óriási

A kerületi lapban meghirdetett akcióhoz 200 család csatlakozhatott. Minden jelentkező - aláírt megállapodási szerződés ellenében - 4 komposztkeretet kapott; ebből kettő zárt láda volt, a vegyes szerves hulladék komposztálásához, kettő pedig nyitott, a lomb komposztálásához. Kettőt adtak mindegyikből azért, hogy az egyikbe gyűjtsék a biológiailag lebomló szerves anyagot, majd átrakás után a másikban érleljék azt. A lombkomposztálás azért is került előtérbe, mert kertes övezet lévén, ősszel gyakori az avarégetés jelensége, amit szeretnének hosszútávon elkerülhetővé tenni. A kiosztott edényeket 5 évig használják a lakosok, ezalatt az önkormányzat tulajdonában maradnak, csak ezt követően kerülnek át a komposztáló kertbarátok „birtokába". Az önkormányzat a program ideje alatt szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez, hogy megfelelő módon használják-e a komposztládákat s valóban folyik-e komposztálás a kiskertekben. A lakosok vállalták azt is, hogy a program beindítása előtt 4 héten át mérik és jegyzik (térfogatra bontva), mennyi szerves hulladékot dobnak a kukába.

 

A komposztálást is tanulni kell

A keretek kiosztását megelőzően a jelentkezők az Öko-Fórum Alapítvány előadását hallgatták meg arról, hogyan is kell a gyakorlatban komposztálni. A tudnivalók nem csak szóban hangoztak el, az Alapítvány írásos anyagokat, kiadványokat is biztosított a lakosoknak. A rövid képzést követően az önkormányzat segített a keretek kiszállításában azoknak, akik ezt egyedül nem tudták megoldani.

A program további elemeként a résztvevők két havonta Komposztklub-napon vehetnek részt, ahol az Öko-Fórum Alapítvány munkatársai különféle - komposztálással kapcsolatos - előadásokat tartanak, ugyanakkor a lakosok a saját komposztálási tevékenységük során felvetődött kérdésekre is szakmai választ kapnak. Volt így már szó a komposzthalom adalékanyagairól vagy a komposztlakó élőlényekről is, de egyéb - a kiskertműveléssel kapcsolatos (pl. biokertészet, növényvédelem, sziklakerti növények) - szakmai előadások is elhangzanak. A klubnapokat a helyi lapban hirdetik meg, de a program résztvevőinek névre szóló meghívót is küld az önkormányzat.

A program irányítója az önkormányzat munkatársa, Szirmainé Gilyén Katalin 10 évvel ezelőtt maga is elvégezte az Öko-Fórum Alapítvány által tartott - immáron évek óta ismétlődő - Helyi Komposztálási Továbbképzést. Tavaly a program kapcsán az önkormányzat újabb három, idén két pedig munkatársa is elvégzi a tanfolyamot, akik később tanácsadással foglalkoznak majd. (Az önkormányzat továbbá lehetőséget adott arra, hogy a komposztáló lakosok közül öten szintén bekapcsolódjanak az Alapítvány képzésébe.) Mivel az egyik munkatárs feladatkörébe tartozik többek között a kertek bejárása és ellenőrzése - parlagfű figyelés - praktikusan ő lesz az egyik ember, aki felügyelheti a komposztkereteket és a komposztáló kerttulajdonosoknak helyben segítséget tud nyújtani.

 

Csak pontosan, szépen

Az önkormányzat megoldást talált a komposztba tehető gallyak, ágak aprítására is. A kerületi közhasznú szolgáltatóval kötött megállapodásuk alapján évente 2 alkalommal (ősszel és tavasszal) a programban résztvevő lakosok - előre egyeztetett időpontban - kihívhatják a szolgáltató aprítógépét, aminek költségét az önkormányzat fedezi. Így a házak elé kihelyezett (max. 1 köbméternyi) ágak aprítása is megoldott, az aprításhoz túl vastag ágakat, rönköket pedig a szolgáltató elszállítja.

A program tehát pontosan rögzített felállás szerint működik - méghozzá jól. Az önkormányzat a programgazda szervező, helyi lakossági tanácsadó és ellenőrző; míg az Öko-Fórum Alapítvány civil partnerként biztosítja a lakosság elméleti és gyakorlati felkészítését, ismeretterjesztő anyagait illetve szakmai tanácsadóként közreműködik az önkormányzat munkájában. Egyszerű, olajozott, működőképes program. Bár a rendszer a minisztérium támogatásával indult el, jelenleg úgy tűnik, innen nincs lehetőség további források biztosítására. Ettől függetlenül a program olyan sikeres és keresett, hogy - amennyiben anyagi lehetőségei megengednék - az önkormányzat szeretné tovább folytatni a saját költségén finanszírozva. Drukkolunk nekik hozzá...

Lugosi Bea