Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változtass! Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd újra! Sétálj!

  • 2006. július 27.
  • humusz
"Az Európai Bizottság Budapesten is elindította kampányát annak érdekében, hogy az emberek széles tömegei megértsék: õk maguk is sokat tehetnek a civilizáció környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentéséért." A kampány magyar WEBOLDALÁN tanácsok, ötletek, tények böngészetõk.

Európa háztartásai felelősek az üvegházhatású gázok 16 százalékának kibocsátásáért, elsősorban az energiatermelés és -fogyasztás révén. A háztartásokban keletkezik a széndioxod 16 százaléka. Egy személy egy év alatt 11 tonna üvegházhatású gáz, elsősorban széndioxid "termeléséért" felelős. Az ilyen gázok 61 százaléka az energia előállítása és elhasználása során keletkezik, 21 százalék a közlekedés miatt.

Júniusban Brüsszelben José Manuel Barroso bizottsági elnök indította el az EU 4,7 millió eurós költségvetésű kampányát. Minden EU-tagállamban startolt a kampány, amelynek magyar jelmondata: "Változtass! Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd újra! Sétálj!".

A budapesti kampányindítón is elhangzott: az akció célja: tudatosítani, hogy szükség van a társadalom tagjainak részvételére is az éghajlatváltozás követkeményeinek mérséklésében. Csupán a lakások elégtelen szigetelése 50 százalékos energiaveszteséget okoz, az emiatt elhasznált többletenergia a széndioxid-kibocsátás 3-4 százalékáért okolható.

A növekvő energiaigény kielégítése mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni az éghajlatváltozás megfékezésének szükségességét. Ezt a fosszilis energiák arányának visszaszorításával, a megújuló energiák bővítésével kívánja elérni az EU. Ez egyúttal költségcsökkentést és versenyképesség-növelést is hoz, valamint csökkenti a függőséget - jelenleg ugyanis Európa nagymértékben kiszolgáltatott az időnként politikailag és katonailag bizonytalan és drága közel-keleti és oroszországi szállításoknak. Napjainkban az energia 50 százaléka származik az EU-n kívüli térségekből, s ha nem történik változás és a jelenlegi ütemben nő az energiaigény, akkor 2030-ra 70 százalékos lesz a függőség mértéke.

Az energiaadóztatás is hatékony eszköz a fogyasztás visszafogása, a szerkezet átalakítása érdekében, de apró életmód-változtatásokkal is nagyon sokat tehetünk az energiatakarékosságért, a környezetvédelemért - figyelmeztetett a budapesti sajtótájékoztatón Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.

Persányi Miklós régi-új környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a legfontosabb cél az, hogy Magyarország ne legyen vesztese az éghajlatváltozásnak, és minél kevesebb szenvedője legyen a Földön e folyamatnak. Az elmúlt másfél évtizedben jelentős gazdasági növekedés zajlott le Magyarországon, és ezzel együtt mintegy egynegyed részével csökkent a károsanyag-kibocsátás. "El lehet indulni új fejlődési pályán anélkül, hogy nőne a környezetterhelés" - vonta meg a mérleget a miniszter. Ugyanakkor rengeteg még a tennivaló: Magyarországon háromszor akkora az energiafelhasználás, mint a fejlett európai országokban, és Dániában például hatszor nagyobb az energiahatékonyság mint hazánkban. Persányi Miklós felhívta a figyelmet: mindannyian "éghajlatrontók" vagyunk, több energiát használunk, mint szükséges lenne.

A miniszter elmondta: a KVM a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben dolgozik a VAHAVA (változás-haladás-választás) projekten, és legkésőbb 2007 végéig az országgyűlés asztalára teszik a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Forrás: EuroHírek

 

"Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a személyes döntéseikkel nem befolyásolhatják közös érdekeinket. Pedig, nagyon is befolyásolhatják. Ahogy mi okoztuk a klímaváltozást, épp úgy tehetünk is ellene. Mindenki hozzájárulhat ehhez a küzdelemhez, ha olyan döntéseket hoz, amelyek kifejezik a környezet iránti tiszteletet."

Sztavros Dimas
az Európai Unió környezetvédelmi biztosa