Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valami bűzlik Nápolyban - az olasz kormányig nem ér el a szag?

  • 2007. május 23.
  • humusz
Nápolyban a lakosság próbálja elégetni az utcákon felgyülemlett szemetet. Az olasz városban évek óta megoldatlan a szemét elhelyezésének ügye. Hivatalos adatok szerint a hatóságok a napi hulladék harmadát, a környezetvédõk szerint viszont csak a tizedét képesek feldolgozni. A többi az utcán marad. (MTV-Híradó, 2007. május 22.)

A város egyik részén fürdőző lányok, napozó nápolyiak, forgalmas kikötők - néhány kilométerrel odébb viszont pokoli állapotok uralkodnak. Nápoly külvárosaiban szeméthegyek magasodnak. És nemcsak itt-ott, hanem mindenütt. Az autókkal és a babakocsikkal folyamatosan kerülgetni kell a néhol 3 méteres hulladékhalmokat.

"Kibírhatatlan, szinte már lépni sem tudunk. Ráadásul nagyon büdös"- mondta egy férfi.

A probléma nem új, Nápolyban már évek óta megoldatlan a szemét elhelyezése.

"A városban naponta 1400 tonna szemét keletkezik és ennek csak harmadát tudjuk feldolgozni. A fennmaradó ezer tonnával nem tudunk mit csinálni - mondta a helyi hulladékkezelő vezetője.

Új szeméttelepeket és égetőket kellene építeni, ez azonban késik. A helyiek addig is próbálják megoldani a helyzetet a maguk módján.

"Szinte minden éjjel felgyújtják a lakásom előtti halmot. Nem elég a bűz, még a füstöt is szagolhatom" - mondta egy helyi lakos.

A tűzoltók is folyamatosan dolgoznak, éjjelente legalább 20-30 hívást kapnak, mint mondják: az égett szemét oltása már napi rutinnak számít.

Addig azonban míg az olasz kormány végre lép az ügyben, a nápolyiak nemcsak a rothadó szemetet, hanem a füstöt is szagolhatják...