Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vádemelés a kőbányai illegális szemétlerakás ügyében?

  • 2007. július 30.
  • humusz

Környezetkárosítás miatt hat emberrel szemben javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), mert 2000 és 2004 között meg nem engedett hulladékkal - ipari törmelékkel és szeméttel - töltöttek fel egy X. kerületi agyagbányát és egy tómedret. [hvg.hu]

A rendőrség 2004 augusztusában kezdett nyomozni, miután a terület tulajdonosa feljelentést tett, hogy a X. kerületi Akna utcában lévő felhagyott agyagbánya tájrendezésével általa megbízott két cég az engedélyezettől eltérő hulladékkal tölti fel a 45 hektáros agyaggödröt és az 5 hektáros tómedret.

 

Az agyaggödörbe 2000-ig jogszerűen hordták a főváros hulladékát, majd megkezdődött a tájrendezés. A bányakapitányság engedélye alapján a terület kezelőjének fel kellett volna töltenie a gödröt, agyagzáró réteget és termőföldet kellett volna ráhordania, hogy végül úgynevezett barnamezős beruházás kezdődhessen a területen.

Az engedélyezett anyagok helyett azonban építési törmeléket, valamint kommunális hulladékot helyeztek el az agyaggödörben, és 2000-2004 között ipari méretekben szállították az útfelújításból származó bontott anyagokat - például betontörmeléket - a gödörbe. Naponta száz-kétszáz teherautó megfordulhatott a helyszínen, és 2004 augusztusára két-három méter magasan állt a hulladék a gödörben. Az elhelyezett anyag nem mérgező ugyan, de porózus, így a csapadékvíz akadálytalanul halad át rajta.

Az egykori bányató medrébe ipari szennyvizet ülepítettek, majd 2000-ben engedéllyel leeresztették belőle a vizet. Ennek a területnek a kezelője is rendelkezett a feltöltéséhez szükséges engedéllyel, de szabálytalanul oda is lakossági és építőipari hulladékot hordtak. A rendőrség szerint több mint száz egyéni vállalkozó és gazdasági társaság hordta a szemetet a területre, köbméterenként 400-1400 forintot fizetve. Az ő bűnösségük nem állapítható meg, mert nem tudhatták, milyen anyagok befogadására jogosult a két gazdasági társaság.

A két terület kezelőinek 2004 júliusáig volt engedélyük a feltöltésre, és arra, hogy elvégezzék a tájrendezést, ám annyira nem tartottak a felelősségre vonástól, hogy egészen 2004 novemberéig, amikor az NNI átvette a nyomozást, folytatták tevékenységüket.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya lezárta a nyomozást és környezetkárosítás miatt javasol vádemelést a két gazdasági társaság összesen hat emberével szemben. A gyanúsítottak tagadják bűnösségüket. Információk szerint az egyik gyanúsított V. I., az egykori Citadella 4-U kft. ügyvezetője.

A környezetkárosítást három év szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény, függetlenül attól, hogy egy szemeteszsákot helyezett-e el valaki vagy - ahogyan most is - ipari méretekben folyt a környezetkárosítás.

A nyomozás során mintákat kellett venni a talajból is, ennek százmilliós nagyságrendű költségét végül a terület tulajdonosa vállalta. Az eredményeket a rendőrségi szakértő is felhasználhatta. A vizsgálat szerint nem került veszélyes hulladék a talajba, a szennyezés nem akut probléma, de rendszeresen ellenőrizni kell a talaj- és vízmintákat.