Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úton-útfélen szemét

  • 2007. március 31.
  • humusz
Veszprém - Nehéz felvenni a harcot az illegálisan szemetelõk ellen, pedig a megyeszékhely hulladéklerakóján egy köbméter lomot ingyen is el lehet helyezni.

 

A zöldkommandó rajtaütésszerű támadásai sajnos nem elég hatékonyak a szeméttől az utak mentén, erdőben megszabaduló emberekkel szemben. Veszprémi olvasónk a minap szemtanúja volt, ahogy a 8-as és 82-es út kereszteződésétől nyolcvan méterre a távvezeték alatti dombokon két utánfutós személygépkocsi hat utassal megállt. Rövidesen kifordultak az erdős részből, ám az utánfutókról addigra eltűntek a hordók.Kedden terepszemlét tartottunk, s a nyolc hordóban világos színű, szivacsos, habszerű anyagot találtunk - amely egyébként még külön kupacokban is megtalálható volt. Idegenvezetőnk az út mellett 6-8 méter hosszúságban beterített halmokat mutatott. A helyszínt a szeméttől megszabadulók már korábban kipécézték maguknak: beton- és cseréptörmeléktől kezdve háztartási hulladékon át mindenféle lom is megtalálható volt. Festékesdobozok, gépkocsironcs kompletten kiszerelt üzemanyagrendszere is díszítette a helyet - egyértelmű tehát a veszélyes hulladék jelenléte is.A hab eredetére csak tippelni tudtunk: nagyobb felújításból származó, esetleg gyártási selejt. Sajnos az illegális hulladéklerakás pszichológiai elve a tömeghatás törvénye: a már meglévő kupacok sokkal valószínűbben indulnak növekedésnek, mint hogy valahol kinőjön egy a földből. Pedig a város épp a Veszprém környéki erdők védelme érdekében alkotott rendeletet.

- A jogszabály biztosítja, hogy a lakosság egy köbméter térfogatig ingyenesen helyezhet el lomot a városi hulladéklerakón, ha gondoskodnak a beszállításról - mondta lapunknak Pordány István, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. műszaki igazgatója. Ezért lenne szükséges csírájában elfojtani és súlyosan büntetni az illegális szemetelést, amelyre, mint az országgyűlés által kijelölt előirányzatra, személyi jövedelemadónk egy százalékát is felajánlhatjuk.

 

 

Forrás: naplo-online.hu