Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Utolsó figyelmeztetés a termékdíjtörvény miatt

  • 2007. augusztus 03.
  • humusz
Az Európai Bizottság egy utolsó, írásbeli figyelmeztetést küldött Magyarországnak, felszólítva a hatóságokat arra, hogy vonják vissza az italcsomagolásokra kivetett termékdíjról szóló törvényt.

 

A Bizottság állítása szerint a magyar törvény a más tagállamokból érkező termékek diszkriminációjához vezet. Az, hogy a kivetett díj a csomagolás tartalma szerint változik, nem annyira környezetvédelmi megfontolásokra, mint inkább az import ellenőrzésére utal - állítják.

 

Az eljárás kezdeményezésést elsősorban a sörök esetében megszabott 65%-os újratöltési kvóta indokolja, ami - az ellenzők szerint - a Magyarországra exportálókat bünteti, hiszen számukra az újratöltés logisztikai okok miatt gazdaságialag kedvezőtlenebb.

 

 

A Bizottság állítása szerint a tagállamok támogathatják az újratöltési rendszereket, de csak úgy, ha ez - a hazai márkák védelmében - nem vezet külföldi termékek diszkriminációjához. Budapestnek két hónap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen a felszólításnak, ezt követően ugyanis a Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat az ügyben.

 

Forrás: ENDS Europe DAILY 2355, 2007.07.06.

http://www.endseuropedaily.com/21321