Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ukrán szemét úszik a Tiszán

  • 2007. december 06.
  • humusz

Az Ung folyó áradása következtében uszadék és kommunális hulladék - elsõsorban mûanyag flakon - mosódott a folyóba. A szennyezés a Bodrogon 25-30 km hosszúságban 40-50 százalékos fedettséggel vonult le, szerda reggelre pedig elérte a Tiszát. A környezetvédelmi tárca intézkedett a hulladék összegyûjtésérõl, és kártérítésre is igényt tart. (MTI)

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője arról tájékoztatott, hogy 25-30 kilométeres hosszban a szennyezés elérte a Bodrog folyót, a figyelőszolgálat jelentése szerint a szennyezés Felsőberecki térségében kedden déli 12 órakor jelent meg. Kedden délután négy órakor a szennyezés Sárospatak térségében 40-50 százalékos fedettséget eredményezett a Bodrog felszínén. A hulladék levonulását, készültség elrendelése nélkül, folyamatosan figyelemmel kísérik a szakemberek.

Szerdán reggel 6 órakor a szennyező hullám Tokaj térségében elérte a Tiszát, 8 órakor pedig már a Taktaközi öntöző főcsatorna betorkolásának a térségében járt. A szennyezés a Tisza sodorvonalában 5-10 méteres szélességben széthúzódva vonul le, mintegy 5 százalékos fedettséggel.

Szerdán reggel egyébként a szennyezés vége Sárospatak térségét elhagyta. A Bodrogon a figyelőszolgálat tájékoztatása szerint Sárospatak fölött már csak az áradásos jellegnek megfelelő uszadék volt megfigyelhető. Csont Csaba megjegyezte: áradások alkalmával gyakori az ilyen típusú szennyeződés.

Összegyűjtik a Tiszán az ukrajnai Ung folyó áradásával Magyarországra érkező uszadékot és kommunális hulladékot, erre Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter utasította a vízügyi hatóságot - tájékoztatta a szaktárca szerdán az MTI-t.

A szennyezést a hatóság a kiskörei vízlépcsőnél gyűjti össze. A szaktárca célja, hogy a kárelhárítás költségeit megtéríttesse az ukrajnai szennyezővel. A magyar fél jelenleg vizsgálja, milyen lépések megtétele lehetséges a szennyező felderítésére érdekében. A várhatóan több millió forintos kárelhárítási költség megtérítése ugyanis a szennyező kötelessége.

A műanyag flakonokat is tartalmazó szennyezés a Bodrogon 25-30 km hosszúságban 40-50 százalékos fedettséggel vonult le, szerda reggelre pedig elérte a Tiszát.

A miniszter utasítására a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság elrendelte a harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültségi fokozatot és megkezdi az előkészítő munkát. A cél a teljes hulladékmennyiség kiszűrése a folyóból, ennek érdekében a hulladék befolyásának megakadályozására azonnali hatállyal lezárják Kiskörei víztározó öblítő csatornáit. Az árhullám levonulását követően - előreláthatólag a pénteken - a vízügyi szakemberek elkezdik a Kiskörei víztározó zsiliptáblái által felfogott hulladék összegyűjtését. A hulladék jelentős része így kiszűrhető. (MTI)