Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újratölthető palackokkal a klímavédelemért

  • 2007. szeptember 11.
  • humusz
visszauveg_400Mindenki tudja, hogy az újratölthetõ palackokkal csökkenthetjük a hulladékok mennyiségét. De vajon van összefüggés az újratölthetõ palackok és a klímavédelem között is?

A válasz egyszerű. Íme egy példa: az újratölthető palackban forgalmazott víz csak feleannyi szén-dioxid kibocsátást okoz, mint az eldobó csomagolású változata. Az újratölthető palackot legalább 50-szer töltik újra és csak kis távolságokra szállítják őket (átlagosan 50 km-re). Ezzel szemben az egyutas csomagolásokat csak egyszer használjuk és ezeket hosszabb távolságokra kell szállítani (átlagosan 250 km-re).

Az újratölthető illetve egyutas csomagolások közötti összehasonlítás nem csak magáról a csomagolásról szól, hanem egy egész rendszerről: az újrahasználható csomagolások kis és középvállalkozások megélhetését segítik elő. Németországban például ezeknek a cégeknek is köszönhető, hogy italpiacukon igen sokféle ital jelenik meg. Az újratöltés további előnye, hogy a regionális szintű körforgás csökkenti a szállítási távolságokat és munkahelyet biztosít az adott térségben.

A teljes szöveg angolul: Refillable bottles for climate protection (Deutsche Umwelthilfe, 2007)