Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasznosított és "erdőbarát" papír

  • 2006. augusztus 31.
  • humusz
Szerencsére vannak már olyan cégek - idehaza és külföldön is - melyek igyekeznek nyitni a környezetvédelem felé. Bár - sajnos - egyelõre még nem õk vannak többségben, de azért a jó példa talán elég ragadós...

 

Magyar példa a Pannonnal

 

Nemrégiben a Pannon jelentette be idehaza, hogy augusztustól fokozatosan áttér az újrahasznosított papírok használatára.

Ezzel a lépéssel a Pannon tonnánként 17 fát ment meg a kivágástól, 27 köbméterrel kevesebb hulladékot termel, valamint 4100 kilowattóra energiát, és 26500 liter vizet takarít meg. A mobilszolgáltató egyébként évente több tíz tonna papírt használ fel - igaz, egyre csökkenő mértékben - tudta meg az Üzletietika.hu a cég kommunikációs igazgatóságán. Így tehát az újrafelhasználható papírra való átállással minden évben egy több hektáros, kisebb erdő menekül meg a kivágástól.

"Nagyvállalatként kötelességünk példát mutatni, és felelősséggel együtt élni a környezetünkkel" - mondta Ove Fredheim a Pannon vezérigazgatója. A társadalmi szempontból felelős hozzáállás nem csupán kommunikációs szempontból komoly érték, hanem stratégiánk, mindennapi tevékenységünk és kultúránk része." - idézi a vezérigazgatót a cég sajtóközleménye.

Nem csak az újrahasznosításról szól azonban a kezdeményezés. A cég a napi munkavégzésben is csökkenteni kívánja a papír használatát azáltal, hogy tovább bővíti az ügyintézéshez szükséges elektronikus alkalmazásokat, ezzel váltva ki a papír szükségtelen alkalmazását.

Ez utóbbi döntés nemcsak a munkavégzés jellegét változtatja meg, hanem konkrét technikai beruházásokkal, kiadásokkal is jár - felelte érdeklődésünkre Somlyai Dóra, a Pannon vállalati kommunikációs igazgatója."

 

Forrás: Üzletietika.hu

 

 

És a kanadai "erdőmentők"

 

A Hydro-Québec kanadai áramszolgáltató bejelentette, hogy a Greenpeace felhívására új beszerzési üzletpolitikát vezet be.

Ennek keretében "erdőbarát" papír felhasználásával védik az őserdőket, beleértve az északi félteke erdőségeit is - írja a CSRWire. Az áramszolgáltató ezzel megtette az első lépést abba az irányba, hogy biztosítsa: csak klórmentes papírt vásárol nyomtatási és másolási célokra.

Ezzel az üzletpolitikával a Hydro-Québec kikövezi az utat mások számára, azáltal, hogy Kanada egyik első nagyvállalataként részt vesz az északi erdőségek védelmében. Reméljük, hogy a példájuk másokat is arra sarkall, hogy hasonlóképpen cselekedjenek - mondta el Steven Guilbeault, a Greenpeace Québec igazgatója.

A Hydro-Québec egészen elképesztő mennyiséget, hatszázötven tonna papírt vásárol egy évben nyomtatási és másolási célokra. A környezettudatosságra váltással a cég évente 11 ezer fát, és 20 millió liter vizet kímélhet meg - számol be a CSRWire.

 

Forrás: Üzletietika.hu