Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újra nukleáris hulladékot akarnak szállítani Sellafieldbe

  • 2005. augusztus 10.
  • humusz
atom2.jpgAz AB Svafo svéd vállalat több tonna radioaktív hulladékot tervez szállítani egy Nagy-Britanniában lévõ hulladéklerakóba. Ismét Sellafieldbe...
„A hulladékkezeléssel foglalkozó Svafo cég 4,6 metrikus tonna, jelenleg svédországi tárolókban elhelyezett nukleáris hulladékot szándékozik elszállítani újbóli feldolgozás céljából az Anglia észak-keleti részében működő sellafieldi atomerőművi létesítménybe, amelynek öt feldolgozó központja közül egyet tavaly áprilisban radioaktív folyadék kiszivárgása miatt be kellett zárni. Svédország a nyolcvanas évek eleje óta nem szállít nukleáris hulladékot Sellafieldbe, azóta saját területén helyezi el a hulladékot, feldolgozás nélkül.

A Svafo 1998-ban megpróbálta elérni, hogy újból küldhessen szállítmányt Sellafieldbe, de a svéd kormány megtagadta az engedély kiadását. Az Európai Unió 2000-ben hatályba lépett szabályozása viszont engedélyezi a cégeknek, hogy kormányjóváhagyás nélkül döntsenek ilyen kérdésekről - adta hírül a Svenska Dagbladet svéd lap. A Greenpeace és a svédországi Zöld Párt aktivistái tiltakozásukat fejezték ki a Svafo tervei miatt, mert kétségeik vannak a sellafieldi üzem biztonságával kapcsolatban. Az aktivisták emellett úgy vélik, hogy a nukleáris hulladékok exportjának újbóli beindítása rossz jelzés lenne egy olyan ország részéről, amely le akarja állítani atomerőműveit. Az atomerőművek leszereléséről tartott 1980-as népszavazás óta Svédország 12 atomerőművéből kettőt állított le. A Svafo illetékesei elmondták, hogy a cég nem csak hulladék elszállítását tervezi , hanem 833 kilogramm plutónium visszaszállítását is Sellafieldből Svédországba. A plutóniumot, amelyet svéd nukleáris hulladékokból vontak ki még a szállítmányok nyolcvanas évekbeli leállítása előtt, az egyik svédországi atomerőműben használnák fel."


Forrás: greenfo