Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb szennyezési vita?

  • 2007. február 16.
  • humusz

Újabb szennyezési vita? Magyarországnak nincs vétójoga az osztrák hulladékégetõ ügyében.

 

A magyar határ közelében tervezett osztrák hulladékégető ügyében Magyarországnak csak szakmai véleményezésre van lehetőség, vétójoga nincsen a létesítmény engedélyezése során - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az MTI-vel pénteken.

A szaktárca közleményében észrevételeket fogalmaz meg arra az írásos tájékoztatóra, amelyet a budapesti Osztrák Nagykövetség küldött számára a tervezett projektről. A Heiligenkreuzba tervezett "termikus hulladék-feldolgozó üzem" megvalósítása esetén országhatáron átterjedő környezeti hatással jár, ezért Magyarországnak van beleszólási joga az engedélyezési folyamatba. Erre a lehetőséget az Espoo-i egyezmény biztosítja, amelyhez mindkét ország csatlakozott - áll a közleményben.

 

A budapesti Osztrák Nagykövetség tájékoztatása szerint a tervezett beruházásról teljes körű tájékoztatást ad, ha majd rendelkezésére áll a teljes tervdokumentáció, és a részletes környezeti hatástanulmány. Az osztrák hatóság azt ígérte, hogy amint a beruházótól kézhez vette az engedélyezési kérelmet, arról tájékoztatja a KVM-et, és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget is értesíti. Ezt követően a magyar hatóság a települési önkormányzatokkal együttműködve közzéteszi a dokumentumokat, és lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek írásban és lakossági fórumon is kifejthessék véleményüket - olvasható a közleményben.

A magyar hatóságok álláspontját, valamint az érintett önkormányzatok és a nyilvánosság véleményét, észrevételeit a szaktárca továbbítja Ausztriának, és szükség esetén a hatástanulmány kiegészítését is kéri, ha a környezeti hatástanulmány nem tartalmaz elegendő információt az országhatárokon átterjedő hatások megítéléséhez. A beruházás engedélyezéséről rendelkező osztrák hatóságoknak mérlegelniük kell a magyar lakosság véleményét és a magyar hatóságok álláspontját - áll a közleményben.

A tervezett beruházásról egyelőre annyit tudni, hogy a létesítményt a BEGAS AG (Burgenlandi Földgázellátó Rt.) építené a heiligenkreuzi gazdasági parkban, alig 1 kilométerre a magyar határtól, közvetlenül Szentgotthárddal szemben. A KVM információi szerint a hulladékégető évente mintegy 200 ezer tonna hulladék feldolgozására lenne képes, ami fele a Fővárosi Hulladékégető kapacitásának.

 

Forrás: VG.hu (MTI Eco)