Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új mozgalom: gerilla-kertészet

  • 2007. június 06.
  • humusz

gerilla_120„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – vélekedhetett a Fõvárosi Közterület Felügyelet amikor úgy döntött, eláll a szabálysértési eljárás kezdeményezésétõl a Hegyalja Fesztivál „Zöld Vadmûvelet” akciójában részt vevõ aktivisták és a szervezõk ellen. Ellenkezõleg, virágföldet adományoznak további akcióikhoz, melyet ma adnak át az aktivisták képviselõinek a Margithídon. A Közterület Felügyelet lépése nyomán az akció szervezõi zöld párbeszédet hirdetnek a civilek és a városvezetések közt annak érdekében, hogy a környezetükkel törõdõ városlakók maguk is tehessenek a közterületek szépítése érdekében.

A Fesztivál támogatásával környezettudatos civilek hétfő éjszaka a virágokat ültettek a Margithíd lámpaoszlopainak tövébe, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán pedig több tucat civil ragadott ásót, gereblyét és locsolókannát, hogy városuk szégyenfoltjait virágba borítsák. A műfajt már 1997 óta űző londoni aktivisták szerint ez volt a világ eddigi legnagyobb gerilla-kertészeti kezdeményezése, mely minden résztvevő városban pozitív visszhangra talált.

gerilla_400Az akció célja az volt, hogy a Környezetvédelmi Világnap alkalmából felhívja a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás következményeként egyre nagyobb jelentősége van a városi zöldfelületeknek: általuk javul a levegő minősége, a város klímája, a városlakók esztétikai és általános jó közérzete. A közterületek szépítése érdekében nem elég, ha ölbe tett kézzel csak a városoktól várjuk a megoldást, magunk is tehetünk a sivár, gondozatlan közterületek szépítése érdekében. A Hegyalja Fesztivál júliusi rendezvényén is kiemelten foglalkozik a civilek és a zöld szervezetek ismeretterjesztő munkájának segítésével.

Miskolcon az eseményt követő sajtótájékoztatón az alpolgármester – aki egy zöldek közt forgó hírlevélből értesült az eseményről – külön meghívás nélkül is megjelent és kijelentette, ilyen és hasonló „provokációt” mindig szívesen fogad, és természetesen nem gondolkodik a résztvevők felelősségre vonásán.

Az akciót szervező Raygun Reklámügynökség a részt vevő zöld szervezetekkel közösen olyan lehetőség megteremtését kezdeményezi, melynek keretében a városlakók maguk is bekapcsolódhatnak a kertészeti munkába. A társadalmi vállalkozó kedv megvan, hiszen az akció „szemtanúi” a legtöbben azonnal szívesen csatlakoztak volna a kertészekhez.

gerilla2_400A gerilla-kertészek már csak arra a kérdésre keresik a választ, hogyan lehetne megóvni a lelkesen kitelepített palántákat attól, hogy a városlakók egy másik fele hazavigye azokat, hiszen a Margithídra éjszaka kiültetett virágok közül másnap reggelre már egy tucatnak lába kélt.

Sajtókapcsolatok: Tamás Dorka 30/474-5592, [email protected]