Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új hulladékkezelési politika Írországban?

  • 2007. október 31.
  • humusz
„A hulladékégetésre túl nagy hangúlyt helyezõ korábbi politika nem mûködik" - mondta egy dublini konferencián a zöld párti John Gormley, aki a múlt év májusában az országos képviselõ választásokat követõen vette át a környezetvédelmi minisztérium vezetését.
Írország új környezetvédelmi minisztere radikális elmozdulást indítványozott a hulladékégetéstől a mechanikai-biológiai hulladékkezelés felé, s ez utóbbi a nemzeti hulladékkezelési politika alapja lesz. Az ír hulladékgazdálkodás jelentős felülvizsgálata a jövő év legelején kezdődik meg.
„A hulladékégetésre túl nagy hangúlyt helyező korábbi politika nem működik" - mondta egy dublini konferencián a zöld párti John Gormley, aki a múlt év májusában az országos képviselő választásokat követően vette át a minisztérium vezetését.
„Még nem áll rendelkezésre a szükséges infrastruktúra, ám meg vagyok róla győződve, hogy az elmozdulás az olyan új technológiák felé, mint például a komposztálás vagy a mechanikai-biológiai kezelés, jelentik az előre vezető utat. Írországnak erre az elmozdulásra van szüksége ahhoz , hogy eleget tegyen az Európai Unió jogszabályaiban meghatározott hulladéklerakók kiváltására vonatkozó célkitűzéseknek"- mondta.
A miniszter állítása szerint az írországi hulladékégető-kapacitást korábban jelentősen túltervezték. Egy „fejlett" mechanikai-biológiai kezelési rendszer a lerakókról eltérítendő maradék hulladék mennyiségét 2016-ra 400 000 tonnára csökkenthetné. A létező köz- és magánszektorbeli tervek ezzel szemben kétmillió tonnát is meghaladó hulladékégető kapacitást vázolnak fel - tájékoztatott a miniszter.. Ír hulladékipari források szerint ez a kijelentés számos, jelenleg is folyó hulladékégető építését kérdőjelez meg.

Forrás: ENDS Europe DAILY 2408, 15/10/07
Fordította: Kőműves Judit

További információk:
http://www.environ.ie/, tel.: +353 1 888 2638 http://www.environ.ie/en/Environment/Waste/News/MainBody,15500,en.htm