Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tubes a Zengő alternatívája

  • 2005. november 23.
  • humusz

Nem a zöldek által védett Zengõn, hanem a Tubes-hegyen épül fel a déli határhoz tervezett NATO-radar. Értesülésünk szerint Gyurcsány Ferenc kormányfõ errõl tájékoztatja ma elõbb Sólyom László köztársasági elnököt, majd a sajtót.

 

Zengő helyett Tubes-hegy - erre a környezetvédelmi és a honvédelmi érdekek közti kompromisszumra jutott a kormány az ország déli határá- hoz telepített NATO-radar ügyében. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a döntésről értesülésünk szerint ma személyesen tájékoztatja Sólyom László államfőt. (A találkozó tényét és azt, hogy utána Juhász Ferenc honvédelmi, illetve Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter társaságában tart tájékoztatót a kormányfő, már bejelentették.)

Az újabb döntéssel hosszú vita zárulhat le. Magyarország még a Horn-kormány idején kezdett tárgyalni a NATO-val három nagy teljesítményű radar magyarországi telepítéséről. A helyszínekről az Orbán-kormány idején döntöttek. Az azóta eltelt időben Bánkúton és Békéscsabán már felépült az új állomás. Délen azonban, a katonai szempontból legalkalmasabbnak tartott Zengőn meg sem tudták kezdeni a munkákat a zöldek tiltakozása miatt. A természetvédelmi területen az építkezés 2004 tavasza óta áll, a vita azóta tart: hogyan lehet szavatolni a legjobban Magyarország biztonságát úgy, hogy a környezeti értékek se sérüljenek.

Alternatívaként számos helyszínt vizsgáltak meg a Mecsekben és a Villányi-hegységben. A nyilvánosságra került hegycsúcsok között sokáig nem szerepelt a Tubes, holott a többi helyszínről hamar kiderült, hogy nem, vagy csak kevéssé alkalmas radarállomás építésére. A Tubes mellett végül az dönthetett, hogy nem sokkal alacsonyabb a Zengőnél, ennek köszönhetően a mérések szerint az ide tervezett állomás felderítőképessége sem lenne lényegesen rosszabb, mint az eredeti helyszíné. Ráadásul itt már van egy katonai objektum, a honvédelem mikrohullámú láncának egy eleme. Ezt könnyen el tudják helyezni máshová.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy tegnapi sajtóbeszélgetésen már utalt arra, hogy más helyszínt találtak, konkrét hegycsúcsot azonban nem jelölt meg. Mint mondta, a környezetvédelmi és a biztonságpolitikai szempontokat is kielégítő javaslattal áll elő a közeljövőben a honvédelmi vezetés a Zengőre tervezett NATO-radar ügyében.

(a teljes cikk itt olvasható: http://www.nol.hu/cikk/385011/)