Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tollbamondja a népszavazás kérdését a Holcim?

  • 2006. március 22.
  • humusz

dictate4 helyi civil szervezet sajtóközleménye szerint a Holcim cementgyár nem válogat az eszközökben, hogy befolyásolja a hat településen a hulladékot égetõ cementgyár létesítésérõl szóló áprilisi népszavazás végeredményét. Iskoláknak kiírt rajzpályázat, 300 milliós pályázati alap jelenti a mézesmadzagot, a helyi népszavazás bírósági megtámadása, a helyi lakosokat becsmérlõ szavak, a civil szervezetek vezetõinek küldött kioktató, enyhén fenyegetõ levelek jelentik a Holcim igazi arcát!

(Kommentár: egyáltalán nem vagyok meglepve, nem ez lesz az első irányított kérdésű népszavazás hazánkban. A ravaszul fogalmazott kérdések célja, hogy ne lehessen rá nemet mondani. Pl. Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét?" Minden értelmes ember biztonságra vágyik, ezért fogalmazták így a kérdést. Bejött, megszavaztuk.... - Tömöri )

 

* * * * *

A Holcim több, mint tíz éve jelen van a térségben, de eddig évente 2,5 millió forintnál nagyobb alapot nem írt ki a térség számára (ebből is egy millió cementutalvány volt). A cementgyár tervének nyilvánosságra kerülésével egy időben megjelent egy 100 milliós országos alap, majd a népszavazás előtt egy hónappal a térség számára írtak ki egy öt évre szóló 300 milliós pályázatot. „'Gusztustalan, hogy pénzen próbálnak szavazatot venni' - jelentette ki az egyik civil szervezet vezetője.

 

Nem teljesen sikertelenül. A civil szervezetek birtokába került jegyzőkönyv szerint Nyergesújfalu Polgármestere a 2006. január 12-i testületi ülésén, így nyilatkozott: "A térség Önkormányzatai írják le azt a 11 jegyű vagy nem tudom, hány jegyű számot, hogy jóindulatuk megvásárlásának ennyi az ára"


A polgármester azon véleménye, hogy 'húzzunk le minél több bőrt a Holcimről' - megítélésünk szerint nem etikus, ahogy az sem, hogy a nyergesújfalui népszavazás kérdését a Holcim fogalmazta meg, erősen irányítottan, az alábbiak szerint:

'Egyetért-e Ön Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testületének olyan döntésével, amelyben hozzájárul ahhoz, hogy a HOLCIM Hungária Zrt. a Nyergesújfalu külterületén bővíteni tervezett ipari parkban Európa legkorszerűbb cementgyárát létesítse, mely a hagyományos nyers- és tüzelőanyagok egy részének kiváltása érdekében nem veszélyes hulladékokból előállított helyettesítő anyagokat hasznosítva működik a mindenkor hatályos és idevonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával.'


Ezt látva érthető, hogy miért támadta meg bíróságon a Holcim az Esztergomi népszavazást itt nem ő fogalmazhatta meg a kérdést. A Holcim anyavállalata Svájcban székel a közvetlen demokrácia hazájában, helyes lenne ha a Holcim Svájctól keletre is a demokrácia szabályait betartva működne.


A Holcim demokrácia felfogásáról vall az is, hogy a beruházást ellenző helyi lakosokat, több ízben: 'szavalókórusnak', 'utazócirkusznak' minősítette. A helyi iskoláknak most kiírt környezetvédelmi alkotó pályázatot, pedig egy pedagógus így minősítette: 'Nem tudom lehet-e ez alá süllyedni?!'


Fenti civil szervezetek látva a Holcim ZRt. magatartását, továbbra is elkötelezettek a környezetvédelmi-egészségvédelmi alapon nyugvó álláspontjuk mellett, miszerint nem tartják elfogadhatónak a cementgyár megépítését a jelenlegi feltételek mellett.



Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Dorogi Környezetvédelmi Egyesület,
Táti Környezetvédelmi Csoport, Válaszúton Alapítvány

 

Bővebb információ:
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Szuhi Attila: 33/400-150, 30-563-7749

Táti Környezetvédelmi Csoport,
Kostyál János:30/247-7269