Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többet ésszel, mint csomagolással!

  • 2016. október 28.
  • PKata

Hulladékcsökkentési hétAz Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezői minden évben felhívást tesznek közzé az úgynevezett „Tematikus Megelőzési Napok”-ra. Ennek kapcsán évről-évre külön a hulladékkeletkezés megelőzésének egy-egy specifikus területére fókuszáló akcióötletek kidolgozására hívják fel a figyelmet. 2016-ban a csomagolási hulladékok keletkezésének megelőzésére és a már feleslegessé vált csomagoló anyagok szelektív gyűjtésére kerül a hangsúly.

A csomagolási hulladék egyre növekvő mennyisége – a sokszor teljesen felesleges túlcsomagolás miatt – az egyik legaggasztóbb következménye fogyasztói szokásainknak. Cselekednünk kell és együtt mindent megtenni azért, hogy csökkentsük a háztartásunkból kikerülő „hulladékhegyeket”. Különösen azért kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, mert a szemeteseinkben landoló csomagolóanyagok nagy része a felesleges túlcsomagolás eredményeként került oda. A csomagolási hulladékok keletkezésének megelőzése egyáltalán nem nehéz feladat, könnyen beilleszthető mindennapjainkba, így mindannyian tehetünk ezért.

Csomagolásnak tekintünk minden olyan anyagot, melyet áruk védelme, szállíthatósága, tárolása érdekében használunk. A csomagolásnak számos haszna van, megvédi a terméket, optimalizálható a szállítás, megnövelhető az egyes élelmiszerek eltarthatósága, információt ad a termékek összetételéről és egyéb tudnivalókat is tartalmaz.  De ez a mennyiség folyamatosan növekszik az Európai Unió területén, lakosonként átlagosan 157,86 kg csomagolási hulladékot termelünk évente, hazánkban ez a mennyiség meghaladja a 103 kg-ot. Ennek egyik oka az egyszemélyes háztartások számának növekedése, a városi életmód egyre nagyobb arányú elterjedése (gondoljunk csak az elvitelre kért kávékra és a rendelt ételek csomagolási hulladékára), valamint az online kereskedelem térhódítására (szállíthatóság miatti túlcsomagolás).

Az így keletkezett hulladékmennyiséget közösen csökkenthetjük a csomagolás ésszerű és tudatos használatával és egy kis odafigyeléssel.

Hulladékcsökkentési hét1

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre, több ötletet is kidolgoztak a szervezők a „Többet ésszel, mint csomagolással!” jelmondatra fókuszálva. Céljuk ezzel, hogy felhívják a figyelmet egyes csomagolások feleslegességére, vagy az így keletkezett hulladékmennyiség csökkentésére, bízva abban, hogy ezek mellett is számos innovatív akciót valósítanak meg akciófejlesztőink a témában:

 

Akcióötletek

A leírások – azon felül, hogy általános információkkal látják el az akciófejlesztőket – ötleteket, javaslatokat tartalmaznak az akciók előkészítésére és megvalósítására, valamint konkrét példák egész sorát mutatják be az érdeklődőknek.

Elő a poharakkal!

Használd újra a csomagolást!

Vízbár- Tégy szívességet a környezetnek, fogyassz csapvizet!

Csomagolási hulladék napló !

Nulla hulladék ebéd

 

Forrás: http://szelektalok.hu