Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több ezer tonna veszélyes hulladék az M5-ös mellett

  • 2006. március 17.
  • humusz
Az autópályát építtetõ francia cég cáfolja hogy "sztrádatörmelék" lenne

A környezetvédelmi hatóság vizsgálatot indított, és felszólította a homokbányák tulajdonosait, nyolc napon belül közöljék, ki szállította a területre a törmeléket.

Több ezer, egyes becslések szerint akár több tízezer tonnányi is lehet az autópályához közeli két homokbányában lerakott, veszélyes anyagokat tartalmazó építési törmelék. A szennyezést természetvédők jelentették. Azt, hogy honnan származik a törmelék, és kik szállították ide, egyelőre nem lehet tudni. Annyi bizonyos, az M5-ös szombaton átadott, új szakasza alig néhány száz méternyire van. A törmelékből jutott egy élő nádasba is, itt is több száz tonnát raktak le a veszélyes anyagból.

Az már szinte biztos, hogy illegálisan helyezték el a több ezer tonnányi hulladékot. Veszélyes anyag lerakására ugyanis senki sem kért engedélyt a közelmúltban. A környezetvédelmi hatóság most azt vizsgálja, valóban lehet-e köze a hulladéknak az autópálya-építéshez.

Az M5-ös autópályát építtető AKA Rt. szóvivője nem nyilatkozott híradónknak, de korábban azt mondta, hogy a cég nem tud az illegálisan lerakott veszélyes törmelékről. A Környezetvédelmi Főfelügyelőség igazgatója sem állt kameránk elé, de azt elmondta, a helyszínen megállapították, valóban szennyezett törmelékről van szó.

Felszólították a bányák tulajdonosait, nyolc napon belül közöljék, honnan kerülhetett a törmelék a területükre. A jogszabályok szerint a teljes felelősség akkor is őket terheli, ha nem ők szállították oda a földet.

 forrás: Rtl Klub