Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tíz ok, ami miatt igent mondunk a hulladékok hasznosítására

  • 2007. szeptember 12.
  • humusz
  1. A hulladékok újrafeldolgozása több munkahelyet teremt, mint a hulladékártalmatlanítás (lerakás, égetés).

  2. Az anyagában történő hasznosítás ugyanannyi hulladék kezelését alapul véve kevesebb befektetett tőkét igényel, mint a lerakás vagy az égetés.

  3. Az újrafeldolgozás során lényegesen több energiát nyerünk vissza és takarítunk meg, mint amennyit a hulladékok elégetése során az égetők produkálni tudnak.

  4. A hulladék anyagában történő hasznosítása a helyi kis és középvállalkozások számára is tartogat lehetőségeket.

  5. A hulladékok újrafeldolgozása fokozza a helyi (újrahasznosított) nyersanyagok használatát, így csökkenti a szállításból eredő környezeti terheket. Az újrafeldolgozás kevésbé igényel központosítást.

  6. Az klímaváltozás szempontjából az újrafeldolgozás jobb megoldás, mert kevesebb üvegházgáz-kibocsátással jár, mint az égetés vagy a lerakás.

  7. A hulladék hasznosítása környezettudatosságra nevel.

  8. A hulladékok újrahasznosítási aránya elérheti a 90%-ot is. Ha komposztálással és hulladékmegelőzéssel társítjuk, akkor nincs szükség kommunális hulladékégetőkre.

  9. A hulladékok újrafeldolgozása során lényegesen kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, mint lerakáskor vagy égetéskor.

  10. A hulladékok újrafeldolgozása - a fenti megfontolások alapján - az Európai Unió szerint is prioritást élvez a lerakás és az égetés előtt.