Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiltakoznak a tervezett hulladékégető ellen Hajdúböszörményben

  • 2007. szeptember 13.
  • humusz

A Zöld Kör az összegyûlt több ezer aláírással kívánja nyomatékosítani, hogy az égetõ szükségtelen.

 

 

Egy hónap alatt csaknem hat és félezer aláírást gyűjtött össze a Hajdúböszörmény határában tervezett hulladékégető megépítése ellen a helyi Zöld Kör - közölte Molnár Antal, a civil szervezet vezetője szerdán, miután a gyűjtőíveket a városházán átadta Radácsiné Kolbász Piroska aljegyzőnek.

Molnár Antal az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: a város határában már működik egy regionális hulladéklerakó, ahová 14 környező településről szállítják a szemetet, évente mintegy 24-26 ezer tonnát.

A Zöld Kör vezetőjének megítélése szerint a szelektív gyűjtés elterjesztésével másfél-két évtizedre kínál megoldást a jelenlegi hulladéklerakó. Így teljesen szükségtelen, hogy évi 150 ezer tonna kapacitású hulladékégetőt építsenek a város külterületén.

Molnár Antal szerint a hulladékégető ellen nagy a társadalmi tiltakozás Hajdúböszörményben. Ennek alátámasztására gyűjtötték össze a több mint hatezer aláírást, kérve a képviselőtestületet, hogy mielőbb tárgyalja meg a kérdést, s vagy utasítsa el a kezdeményezést, vagy tűzzön ki helyi népszavazást az ügyben.

Radácsiné Kolbász Piroska aljegyző az MTI érdeklődésére elmondta: a hulladékégető három fázisú engedélyeztetési eljárásának csupán az első szakaszán vannak túl, ami az előzetes hatásvizsgálatot jelenti. Ezt a Zöld Kör megfellebbezte, így a minisztériumi döntésre várnak. A képviselőtestület ugyanakkor már korábban úgy döntött: megvárja a szakhatósági véleményeket, s csak azok ismeretében foglal állást a hulladékégető létesítésével kapcsolatban.

Elmondta azt is, hogy a Zöld Kör aláírásgyűjtési akciója nem felel meg sem a helyi népszavazást, sem a helyi népi kezdeményezést szabályozó törvénynek, miután nem hitelesítették a kérdőíveket. Ezt a Zöld Kör is tudja - mondta az aljegyző.

Molnár Antal ezzel összefüggésben megjegyezte, nem hivatalos népszavazást kezdeményeztek, az aláírásgyűjtéssel nyomatékot kívántak adni kérésüknek, hogy a képviselőtestület utasítsa el a szükségtelen hulladékégető tervét.

A beruházóról a Zöld Kör vezetőjétől az MTI annyit tudott meg, hogy néhány magánszemélyből álló befektetői társaság kívánja megvalósítani a mintegy 25-30 milliárd forintos beruházást. Az égetőmű tervezett helyszíne a 35-ös számú főút mellett a Fazekas tanya lenne, amely Hajdúböszörménytől hét kilométerre, Balmazújvárostól 11 kilométerre, Pródtól öt kilométerre, Hajdúvidtől nyolc kilométerre, Hajdúdorogtól 12,5 kilométerre, Hajdúnánástól pedig 13 kilométerre található.

A civil szervezet vezetője kifogásolta, hogy a leendő égetőmű kapacitását 150 ezer tonna kommunális hulladék évi elégetésére tervezik, így egy-másfél megyényi terület hulladékának fogadására is alkalmas lenne.

 

 

 

 

Forrás: hirado.hu/MTI