Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tilos a műanyag szatyor San Franciscóban

  • 2007. március 29.
  • humusz
Csak újra feldolgozható papírzacskóba, a természetben lebomló mûanyagba, vagy sokszor használható textil szatyorba pakolhatnak ezentúl a vásárlók a boltokban. Az amerikai városok közül elsõként San Francisco tiltotta be a mûanyag szatyrot.

 

A helyi környezetvédők komoly lobbizással érték el, hogy a képviselők így döntsenek, s hogy Gavin Newsom polgármester is pártolja a döntést. 

A város tisztviselői és a törvény támogatói szerint a kőolajból előállított műanyag szatyrok szennyezik az utcákat, és megbénítják a kikötő életét.

A jogszabály alkotóinak reménye szerint a kereskedők a természetben lebomló műanyagot választják majd: ez kukorica melléktermékeiből készül. A kereskedők egyelőre nem szívesen használnák, mert lévén viszonylag új termék, elég drága. A papír ugyan nem szennyezi a környezetet, és újra feldolgozható, de alapanyaga a fa, amelyből többet kell majd kivágni. 

Több más amerikai város is fontolgat hasonló szabályozást, és az Európai Unióban is vannak hasonló kezdeményezések: Vallóniában 2010-től tiltják a műanyag zacskók nagykereskedelmi forgalmazását, 2012-től pedig már a kiskereskedelemben is papírzacskóba kell pakolni a megvásárolt árut. A belga tartományban végül azért döntöttek a törvényi szabályozás mellett, mert a fogyasztókat nem sikerült meggyőzni a környezetbarát papírzacskók használatáról.

 


Forrás: 123.hu (MTI)