Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tetra Pak italosdobozról jutott vegyszer a gyerekek szervezetébe

  • 2005. december 05.
  • humusz

milupa_milupino.jpgA Tetra Pak csomagolásról ITX nevû vegyszer került a gyerekeknek készített kakaóitalba Németországban. Lám, az aszeptikus csodacsomagolás.... Mennyivel egyszerûbb volna a jól bevált visszaváltható üveg, csak akkor nem kaszálnak annyit a gyártók, a kereskedõk, a hulladékkezelõ cégek!

Novemberben Olaszországban 30 millió liter Tetra Pakos Nestlé tejterméket foglaltak le, majd az elvégzett laborvizsgálatok eredménye alapján döntöttek a teljes 2006 szeptemberi szavatosságú tétel lefoglalásáról.

"A problémát az okozza, hogy a csomagolóanyag külső díszítéséhez ITX színrögzítő anyagot használtak, amely a kakaóba is bekerülhet. A Milupa augusztusban állt át az új eljárásra, s szeptemberben észlelték a problémát. Az eljárást megváltoztatták, de az addig elkészült kakaót nem vonták ki a forgalomból, mert az ITX-et az élelmiszerbiztonságért felelős EU-hatóság nem sorolta az egészségkárosító anyagok közé."
Részletes hír: Híradó és Figyelőnet

A Hír TV tudósítása szerint Magyarországon nincs káros Tetra Pak doboz. Amúgy talán úgy igaz, hogy nálunk nincs probléma az ITX-el. Viszont a Tetra Pak dobozok többség káros, ha azt nézem, hogy a visszaváltható, újratölthető, a környezetet legkevésbé terhelő üvegcsomagolásokat szorítja ki...