Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termékdíj ügyben normakontrollt kér az ásványvíz- és üdítőipar

  • 2004. november 08.
  • humusz
* Alkotmányossági normakontrollt kérnek Mádl Ferenc államfõtõl a körvonalazódó termékdíj-szabályozás miatt az ásványvizet és üdítõket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei, akik az ügyben az Európai Unió illetékes bizottságainál is panaszt tesznek.* *Forrás:* MTI

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ),valamint a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) közös közleményében úgy vélekedik, hogy a parlamenti végszavazás előtt álló törvénymódosítási javaslat diszkriminatív és piackorlátozó.

A szervezetek érvelése szerint az EU-ban példátlan szabályozás aránytalan adóterhet jelentene, valamint működésképtelenséget előidéző kötelezettségeket írna elő egy szűk termékcsoportban érdekelt gyártói kör számára.

"Az összes csomagolási hulladékon belül az alkoholmentes italcsomagolások aránya csupán 3-4 százalékot tesz ki, amelyeknél a termékdíjtételek 10-130-szorosára emelkednek jövőre" - mutatnak rá a szervezetek a közleményben.

Az érdekképviseletek tájékoztatása szerint a koncepcióban előírt újratöltési kötelezettség összességében több milliárd forintos beruházást vár el az alkoholmentes italokat gyártóknál, a törvénymódosítási javaslat szándéka ellenére a legkisebb cégeknél is.

A MÁSZ és a MÜSZ szerint a törvénymódosítási javaslat valójában egy több milliárd forintos bújtatott adóterhet jelent az alkoholmentes italgyártók számára.

Értetlenségüket fejezik ki, hogy az EU-szabályozással ellentétben a kormány a hulladékkezelési célok teljesítéséhez miért az újratöltést preferálja az újrahasznosítással szemben.

A szervezetek indokolatlannak tartják a törvénymódosítás január elsejei időzítését is, ugyanis tudomásuk szerint az Európai Bizottság jövő év júniusára ígér egy új irányelvet a csomagolási hulladék hasznosítására vonatkozóan, amelyet Magyarországnak úgyis alkalmaznia kell.

A termékdíj-törvény módosítása kapcsán október elején az Országgyűlés elé került kormányelőterjesztés a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szándéka ellenére nem tartalmazta a visszaváltható csomagolások ösztönzését szolgáló darabalapú termékdíj bevezetését.

Több parlamenti bizottság és zöld szervezet nyomására azonban kapcsolódó módosító indítvány formájában több kormánypárti képviselő ismét benyújtotta az eredeti koncepciót.