Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tényleg ne vegyél fast fashion ruhát!!

  • 2018. október 03.
  • PKata

A végsőkig túlóráznak, olykor 16 órán át folyamatosan dolgoznak, hogy megkeressék a létminimumot, ezért mindennapos az ájulás a H&M-nek dolgozó gyárakban  - állítja a Clean Clothes Campaign. A cég 5 éve ígéretet tett a tisztességes bérekre.

 

A H&M cégcsoport 4801 boltjával a spanyol Inditex (Zara, Stradivarius, Massimo Dutti) után a világ második legnagyobb ruházati kereskedelmi vállalata. Eközben a ruházati óriás termékeit készítő munkások a szegénységi küszöb alatt élnek, annak ellenére, hogy a  cég 2013 novemberében nyilvánosan elkötelezte magát amellett, hogy biztosítani fogják dolgozóiknak a tisztességes élethez szükséges jövedelmet - számol be a Clean Clothes Campaign (CCC) a napokban nyilvánosságra hozott friss kutatása. “A H&M stratégiai beszállítóinál 2018-ra annyit kell fizetni a dolgozóknak, ami elég a tisztességes megélhetéshez. Addigra ez közel 850 ezer ruhaipari munkást fog érinteni” – írták akkor vállalásukban, amely része volt a cég átal akkor összeállított Méltányos Bér Stratégiának (Fair Living Wage Strategy).

Gondolhatnánk, hogy jó úton haladnak, hiszen – ahogy tavasszal beszámoltunk róla - a H&M 2017-re vonatkozó Fenntarthatósági Jelentésében elégedett volt éves teljesítményével.

A H&M által vállalt határidő közeledtével a Clean Clothes Campaign-ben részt vevő civil szervezetek utánajártak, valóban javult-e a helyzet. (A CCC olyan európai civil szervezetek hálózata, amely a ruházati- és textilipari munkások helyzetének javításáért küzd világszerte.)  Öt évvel ezelőtt a H&M termékeinek 60%-a a cég ún. arany vagy platina fokozatú stratégiai beszállítóinak gyáraiban készült, ezért ezekbe, pontosabban közülük hatba látogattak el a CCC munkatársai: 2018 márciusa és júniusa között 62 dolgozóval készítettek interjút Bulgáriában, Törökországban, Indiában és Kambodzsában. 

A H&M máshogy emlékszik

Meglepő fordulatként a Clean Clothes Campaign riportjának megjelenését beelőzve a H&M a napokban szintén kijött egy közleménnyel, amelyben büszkén arról számolnak be, hogy az eltelt öt év alatt nagy lépéseket tettek abban a folyamatban, amely a méltányos bérezéshez vezet. Az eredeti ígéretről, hogy 2018-ra közel 850 ezer ruhaipari dolgozó kap méltányos bért, itt már nem esik szó: "... a H&M-csoport öt éve útjára indított egy stratégiát, elsőt a maga nemében, azzal a vízióval, hogy minden beszállítójánál méltányos bért kell fizetnie a dolgozóknak. Büszkék vagyunk rá, hogy az ehhez vezető úton elértük és el is hagytuk a legelső mérföldkövet." A 2013-ban nyilvánosan tett ígéreteket ma már csak divattal, emberi jogokkal foglalkozó szervezetek oldalán találhatjuk meg.

 

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/