Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. augusztus 23.

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

2024. április 21.

A tavalyi év globális szinten rekordot döntött megújuló energiahasználat tekintetében, 7 ország pedig már sikeresen megvalósította a zöld energiára való áttérést is.

2024. április 21.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében.

2024. április 18.

Második üteméhez érkezett az Andrássy út újrazöldítése, a korábbi műfű nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért most visszatértek a gyökerekhez.

2024. április 17.

Ha tavasz, akkor tavaszi garázsvásár! Nyílnak a kerti virágok, és nyílnak az udvarok is Wekerlén: már nem kell sokat várni, és eljön április 20-21., a Wekerlei Garázsvásár Fesztivál hétvégéje!

2024. április 17.

A szennyvíztisztító telepek annak ellenére távolítják el nagy hatékonysággal a mikroműanyagokat, hogy nem tervezték azokat ilyen problémák megoldására – derült ki több hazai szennyvíztisztító telep felméréséből. Kiemelten fontos a lakosság hozzájárulása a mikroműanyag szennyezés megelőzéséhez.

2024. április 17.

45 ezer felszíni és felszín alatti vízbázis elmúlt 20 évben elvégzett vizsgálata alapján egy nemzetközi kutatócsoport azt állítja, hogy az ivóvíz-hálózatokat is ellátó források mintegy felében az egészségügyi határértéknél jóval magasabb az örök vegyi anyagoknak nevezett vegyületek koncentrációja – írja az IFL Science.

2024. április 11.

Dankóné Reisinger Magdolna Kis séfek nagy kalandja című szakácskönyvében ezúttal 44 olyan finomság receptjét mutatja be, amelyek nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű alapanyagot, így például tejet, tejterméket vagy tojást sem. Mégsem lesz hiányérzetünk. Az ételek finomak és laktatóak, ráadásul egészségesek is.

2024. április 11.

Ez a könyv útmutató azok számára, akik a növénytermesztés más, ökologikusabb és gazdaságilag is járható módját keresik. Ha elfogadjuk a permakultúra rendszerét, ezáltal áttérünk a sokkal megfontoltabb fogyasztásra és takarékosan bánunk az erőforrásokkal is. Cserébe jófajta elégedettségérzés a jutalmunk, hiszen ezekkel a módszerekkel nem romboljuk a környezetünket és a jövő erőforrásait, hanem összhangban élünk a természettel. 

2024. április 11.

Korunk egyik legelterjedtebb szennyezőanyagának tartják a mikroműanyagokat. Vízkészleteink egyre szennyezettebbek tőlük, és ami igazán aggasztó: az egészségre is káros hatással vannak ezek a szemmel gyakran láthatatlan részecskék. Kínai kutatók találtak egy igazán egyszerű módszert, amellyel megszabadulhatunk ettől a veszélytől.

2024. április 10.

Január elejétől március végéig körülbelül 400 millió eldobható PET-palack kerülhetett forgalomba, amelynek kétharmada jó eséllyel nem lesz újrahasznosítva. A gyártók szinte egytől egyig kihasználják a féléves haladékot, amit a kormánytól kaptak az újfajta visszaváltható palackok bevezetésenek elodázására.

2024. április 10.

Aktivisták szerint a brit kormánynak be kéne tiltania 25 olyan rovarirtót, amikben úgynevezett örök vegyületek, azaz PFAS-ok találhatók – írja a Sky News. A Nagy-Britanniában kapható élelmiszerek és italok több mint felében találtak ilyen, potenciálisan mérgező anyagot.

2024. április 08.

A háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása a cél; ennek érdekében indult el márciusban Békés vármegye több településén is a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése – közölte a Békésben szolgáltatást végző Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft. az MTI-vel.

2024. április 07.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amely az idei évben 12. alkalommal kerül megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az akció szervezője és koordinátora az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.)

Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket.

 

2024. április 06.

Bármennyit ehetnek, csak az étkezés végén üres legyen a tányér, ez a mottója a menzának Sándorfalván, ahol most a Deutsche Welle stábja járt forgatni a svédasztalos menza tapasztalatairól.

2024. április 06.

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elemzése szerint a települési klímastratégiákban rögzített célkitűzések 2030-ig nagy valószínűséggel nem fognak megvalósulni, hiszen számos önkormányzat – sokszor az Európai Bizottság által is támadott kiemelt beruházások köntösébe bújtatva az állam által is támogatva – a klímavédelmi célok eléréséhez kapcsolódó tevékenységekkel gyökeresen ellentétes fejlesztéseket valósít meg a területén.

2024. április 06.

A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól – derül ki Bécs város nemzetközi külképviseleti irodájának közleményéből.

2024. április 04.

Balkonszépítő pályázat, Zöld sziget pályázat, komposztkeretosztás és egyéb érdekességek várják a kerületi lakosokat!

2024. április 04.

Az árhullámok levonulását követően a Kötivízig vízminőségvédelmi kárelhárítás keretében február 29-től március 26-ig gyűjtötte a kommunális hulladékot.

2024. április 04.

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. A zöld átállás egyik kulcstényezője ugyanakkor a stabil villamosenergia-hálózat. A bécsi áramhálózatot is üzemeltető Wiener Netze most intelligens trafóállomásokkal teszi stabilabbá az áramellátást Bécsben, melyek nemcsak adatokat szolgáltatnak, de táveléréssel karbantarthatóak is.

2024. április 04.

Aki használ sütőpapírt, szokott mikrós popcorn-t enni, impregnálja a sportcuccait vagy kontaktlencsét hord, az már egész biztosan érintkezett az ún. örök vegyületekkel. A PFA (perfluor- és polifluor-alkil) gyűjtőnéven ismert vegyi anyagokat azért nevezik öröknek, mert rendkívül nehezen és sokára bomlanak le. Így felhalmozódnak a szervezetben és a környezetben. Egy tavalyi tudományos kutatás kimutatta, hogy ezek az anyagok a Dunában és mellékfolyóiban is jelen vannak.

2024. április 03.

A Magosfa Alapítvány műhelymunkát szervez elsősorban 9-12 éves gyerekeket oktató pedagógusok, környezeti nevelők részére. A műhelymunka keretében bemutatják a "Tanuljunk a természettől – fenntarthatóbb jövő a természet ötleteivel” (BioLearning for the Future) c. projekt keretében kidolgozott oktatóanyagokat, eszközöket, játékkártyát. 

2024. április 03.

7 kanadai tartomány lakóinak, az ország lakossága mintegy 60 %-nak háromhavonta jelentős összeg érkezik a bankszámlájára: tartománytól függően az egyedül élők 30-50 ezer forintnyi, a négyfős (kétgyerekes) háztartások 60-100 ezer forintnyi kanadai dollárt kapnak, és a vidéken élők további 10 %-ot. A támogatást, amelynek összege 2030-ra várhatóan megduplázódik, a szövetségi állam utalja minden háztartásnak, függetlenül azok anyagi helyzetétől.

2024. április 03.

Felnőtt úgy legalább két generáció, hogy az élelmiszerrel való takarékoskodás, az élelmiszerhulladék megelőzése nem igazán volt téma. Persze, a nagyszülők meséltek arról, hogy ők bizony nem dobtak kukába semmita viszonylagos jólét miatt gyermekeik és unokáik sokkal szabadabban viszonyultak a témához.

2024. április 03.

A világ vesztésre áll az elektromos hulladék elleni küzdelemben – közölte az ENSZ egyik szakértője, miután egy jelentés szerint egy év alatt 62 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a Földön.

Oldalak