Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tele vagyunk fölösleges kacatokkal

  • 2007. november 24.
  • humusz
szili2_120Mindenkinek más a fölösleges. Nekünk a kiállításon és a honlapon bemutatott tárgyak közül szinte mind, miután jól belegondoltunk. Ma, a Ne Vásárolj Semmit! Napon, arra kérünk mindenkit, hogy szintén gondolja végig, mire van szüksége és mire nincs. Szilágyi László jegyzete

Tele vagyunk fölösleges kacatokkal. Megvettük egy gyenge pillanatunkban, vagy ajándékba kaptunk, de nem használjuk, nem használtuk soha. Mert fölöslegesek, mert hasznavehetetlenek.

Már akkor is fölöslegesek voltak, amikor kitalálták őket. Kár volt az anyagért, az energiáért. Kár volt a belefektetett K+F-ért, a szállítgatásért, a reklámért.

Ezek nem könnyítik meg az életünket, hanem inkább bonyolultabbá teszik. Függünk tőlük. Ha hozzájuk szoktunk, nem tudunk tőlük szabadulni.

Azért hullik ki a fogunk, mert nincsen elektromos fogkefénk? Azért fáj a derekunk, mert nincsen e-masszírozónk? Mi lenne velünk egy áramszünet esetén? Mi lenne velünk ezen dolgok nélkül? Tudnánk kenyeret vágni? Borotválkozni? Szemcseppenteni? Tojást bontani? Elkülöníteni a sárgáját a fehérjétől?

El tudjuk még különíteni a fontosat a fölöslegestől?

Beszélhetnénk itt az élelmiszerekről. Iszonyatos mennyiségű étel landol a kukában, miközben világméretű az ínség. Fölösleges a kidobott ennivaló? A szerves vegyipar összes vegyszerét megetetik velünk, és mi közben elfelejtjük, hogyan kellett kenyeret, vajat vagy kolbászt készíteni.

Beszélhetnénk a technikáról. Egyre több kenyérpirítóra és mp4-lejátszóra van szükségünk, már a kisiskolásoknak is van mobiljuk, már csak síkképernyős tévén tudjuk nézni a meccset. Ezeket mind le kell gyártani, mind üzemeltetni kell, pedig egyre kevesebb a jó víz és a jó levegő. Elektromos kütyükkel tele a háztartás, a légkör meg melegszik.

Beszélhetnénk a divatról. Hány fölösleges ruhánk van otthon? Hányat veszünk évente, amikor még ott a tavalyi?

Beszélhetnénk a játékokról. Mire tanítják ezek a gyerekeket? Az már nem is játék, ami nem elemes és távirányítható? Előszörre még vicces az USB-portra dugható kanos kiskutya, de másodszorra? Nem fölösleges ezeket legyártani?

Beszélhetnénk az ékszerekről, a kozmetikumokról. Beszélhetnénk itt még annyi mindenről! Ezt a kiállítást és a honlapot azért készítettük, hogy elkezdődjön ez a beszélgetés.

Lehet, hogy minden fölösleges, amit a nagyanyám nem ismert és nem használt? Mert lehet teljes értékű életet élni ezek nélkül is.