Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Takarítási Világnap Nyíregyházán

  • 2006. október 16.
  • humusz
takartsi_vilgnap_034k_400

A saját háza táján az emberek többsége igyekszik rendet tartani, általában nem szeretünk szemétkupacok között élni. Mégsem természetes mindenkinek az, hogy ne szemeteljen a közterületeken sem. Hiszen az nem a senki földje, hanem az enyém, a Tiéd és az Övé is.

 

Amíg ez nem magától értetődő, addig hulladék-kommandók kellenek, amelyek a szemét tulajdonosát felszólítják a szemét összetakarítására, megfelelő ártalmatlanítására, vagy ha kell feljelentést tesznek, büntetnek.

Addig szemléletformálás kell, célozva gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Hátha szép lassan az eddig felelőtlen szemetelők is felérik ésszel, hogy az erdőszélen lerakott szemét nem tűnik el nyomtalanul.

Addig kell a Takarítási Világnap, amikor legalább néhány embert meg tudunk érinteni és nemcsak az ország néhány szemetes helyén, hanem a fejekben is kicsit rendet tudunk teremteni.

Ezen a napon országszerte takarítási akciókat szerveznek a civil szervezetek. Az akció Ausztráliából indult el, ahol 1985-től szerveznek országos nagytakarítási napot.

Nyíregyházán mi is összefogásra kértük szeptember 23-án a lakosságot. A Városüzemeltetési Kht és Nyíregyháza MJV Polgármesteri Hivatala kezdeményezte a nagytakarítást a város néhány különösen szemetes helyszínén. Az akció megszervezésében, meghirdetésében kérték az E-misszió Egyesület segítségét és ebbe a munkába a Közterület Felügyelet is bekapcsolódott.

A Városüzemeltetési Kht. Mák utcai telephelye előtt gyülekezett a csapat, ahonnan autóval, kisbuszokkal és biciklikkel jutottak ki a szemétszedésben segíteni vágyók a helyszínekre. Kb. 70-en vettek részt az akcióban: a meghirdető szervezetek munkatársai, többen családostól; Egyesületünk aktivistái; a felhívásra jelentkezett nyíregyházi lakosok (köztük kedves idős bácsi és anyuka gyermekével), valamint közmunkások. Négy területen folyt a takarítás: Csatorna utca, Kosbor utca, SZÁÉV-telep, Tünde utca. Összesen 21 m3 szemét lett így kézi erővel eltakarítva (kb. 10 tonna hulladék).

Köszönet mindenkinek, aki ezen a napon ott volt és segített nekünk!

Nekem személy szerint különösen „kedves" a Csatorna utcai szemétkupac eltüntetése, mert visszatérő-problémás terület és már régóta szerettem volna, ha az ott hányódó hűtő-maradványok végre a lerakón végzik. A Kosbor utca mentén főleg üdítős és sörös flakonokat, a közeli gyorsétteremben vásárolt kóla-hamburger-sültkrumpli csomagolóanyagait, cigisdobozt találtunk. Tipikusan az a hulladék, amit egy laza mozdulattal ki lehet dobni az autó ablakán.

A nap eredményes volt, de a hulladék-kommandónk működését sajna még nem tudjuk beszüntetni.

Csige Anikó (Maya)