Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet

  • 2018. április 12.
  • sklania

Fejér megyében a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívására minden esztendőben tucatnál is több, önkéntesekből álló csapat veszi fel a küzdelmet a tájsebek begyógyításáért. 2017-ben 22 megyei szervezet, mintegy 1500 önkéntessel, mintegy 307 köbméternyi illegális szemetet számolt fel és helyezett el legális hulladéklerakón. A programban résztvevőknek kedden, a Hiemer-házban mondtak köszönetet munkájukért.

A „Tájsebészet 2017” című program díjátadó ünnepségére várta a résztvevő szervezetek képviselőit a Gaja Környezetvédő Egyesület kedden, a Hiemer-házba. A résztvevőket Gárdonyi László köszöntötte, aki 2001 óta a „Tájsebészet” programfelelőse. Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott Gaja Környezetvédő Egyesületnek és a 22 szervezetnek, akiknek mintegy 1500 önkéntesének, akik - mint mondta - a fizikai munkán túl környezetvédelemre nevelést is végeztek. „Székesfehérváron jelenleg is folynak környezetvédelemmel kapcsolatos beruházások, ilyen a Sóstó rehabilitációja vagy a Zöld város - Fehérvár tüdeje-program” - emelte ki Mészáros Attila, aki gratulált Tüske Péternek, a Bugát Pál Szakgimnázium tanulójának, aki országos szakmai tanulmányi versenyt nyert környezetvédelemből és elmondta a következő tanévtől kezdve várhatóan vízgazdálkodás szak is indul a Bugátban.

Székesfehérvár Önkormányzatának környezetvédelmi feladatokkal kapcsolatos tanácsnoka a szemléletformálás fontosságát hangsúlyozta, valamint szintén megköszönte az önkéntesek mintegy 5-6 millió forint értékű munkáját. Juhász László felhívta a figyelmet a város faültetési programjára, „Fehérvár idei költségvetésébe ezer fa elültetése van betervezve, ezek közül azonban egyelőre nincs meg mindnek a helye” - mint mondta, hozzátéve, hogy a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodája várja a lakossági javaslatokat is e tárgykörben.

Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, Magyarország évente három Gellért-hegynyi kommunális szemetet termel. „A megtisztított területeken morális és kulturális változás is történik, így e munkálatok jelentősége túlmutat a takarítási munkálatokon” - fogalmazott az elnök, aki köszönetet mondott valamennyi résztvevőnek.

Gárdonyi László, a Gaja Egyesület tanácsadó irodájának vezetője köszönetét fejezte ki a Tájsebészet programban közreműködő városi vállalatoknak, a Depóniának, a Városgondnokságnak, a Környezetvédelmi Irodának, szolgáltatóknak, önkénteseknek, továbbá Székesfehérvár Önkormányzatának és a Polgármesteri Hivatal közreműködő dolgozóinak. A díjazott szervezetek képviselői elismerő okleveleket és ajándéktárgyakat vettek át. Az eseményen részt vettek Deák Lajosné és Viza Attila, önkormányzati képviselők is.

forrás:

https://www.szekesfehervar.hu/tajsebeszet-dijakat-kaptak-az-illegalis-hu...