Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szükség van ránk, civilekre

  • 2017. április 11.
  • Csilla

Bár nem vagyunk mindig hangosak vagy láthatóak, ettől függetlenül mindig átláthatóan működünk. Ezért is foglaltunk állást a civilek mellett, és tartjuk problémásnak a civilek megbélyegzését.

A civilek közös állásfoglalását, amit a Humusz is aláírt, itt olvashatjátok: http://humusz.hu/hirek/allasfoglalas/23501

Mi is történik pontosan, amiért a civil szervezetek felháborodtak? A törvény szerint a jövőben azok a civil szervezetek, amelyek évi 7,2 milliónál több támogatást kapnak külföldről, kötelesek lesznek magukat regisztrálni külföldről támogatott szervezetként, valamint ezt a szervezetnek mindenhol fel kell tüntetnie. A teljes szöveg itt olvasható.

Az átláthatóság fontosságával mi is egyetértünk, azonban itt másról van szó. Miért is?

1. A civil szervezeteknek minden évben közhasznúsági jelentésben be kell számolniuk arról, hogy milyen bevételeik voltak és honnan, valamint hogy ezt pontosan mire használták fel. Ezt továbbá nyilvánossá kell tenniük, így bárki, bármikor megnézheti ezt. A Humusz közhasznúsági jelentései itt érthetőek el (a 2016 évi jelenleg készül).

2. A támogatások esetében is a támogató szervet mindenhol fel kell tüntetnie a szervezeteknek, így egyértelmű, hogy az adott tevékenységet, anyagot stb. milyen forrásból valósítják meg a szervezetek. Ezt logókkal, szöveges felhívással teszik nyilvánossá. Ebből kifolyólag mindig nyilvános, hogy melyik projekt milyen támogatásból valósul meg.

3. Vannak olyan szervezetek, amelyek nemzetközi hálózatoknak tagjai, ettől függetlenül itthon tevékenykednek és a hazai közösséget támogatják.

civil szervezetek

Tehát arról eddig sem volt szó, hogy ne lehetett volna tudni, a civil szervezetek milyen forrásból dolgoznak: legyen az hazai vagy nemzetközi. Így a külön regisztráció csak plusz adminisztrációs terhet fog róni a szervezetre, arról nem is beszélve, hogy közben negatív felhangot tűznek ki mellé, mintha bűn lenne nem hazai forrásból építeni itthon projekteket.

Ehhez is néhány kiegészítő információ:

1. Itthon egyre szűkösöbbek a pályázati források, egyre több pályázatot vesznek el a civilektől.

A civil szervezetek bevételei a korábbi években főként pályázati forrásokból voltak biztosítottak, ezek hiányának köszönhetően vagy új forrási lehetőségek után kell nézni (pl. külföldi támogatások) vagy abba kell hagyni a tevékenykedést. Mint mindenhez, a civilek működéséhez és fennmaradásához is pénzre van szükség, ugyanis nem lehet mindent önkéntes alapon megoldani. Nem beszélve arról, hogy sokoknak ez szakmai munka, ebből élnek. Így nagyon nem mindegy, hogy mennyi forrás van.

2. Külföldi támogatók sem szólhatnak bele egy civil szervezet működésébe.

Bár a támogatók dönthetnek arról, hogy milyen projektet támogatnak és előre megadhatják a prioritásokat, fő témaköröket, a szervezetek maguk nyújtanak be pályázatot, így ők döntenek arról, hogy miről fog szólni a projekt. Nem kell attól félni, hogy külső érdekek fogják alakítani a szervezet sorsát, egyszerűen arról van szó, hogy támogatást nyújtanak ahhoz, hogy azt végezhessék a civilek, amihez a legjobban értenek.

3. Hasznosak a nemzetközi kapcsolatok.

Szükségesek a külföldi tapasztalatok, ugyanis segítséget nyújthatnak abban, hogy bizonyos hibákat ne kövessünk el, illetve hogy működő jó gyakorlatokat ismerhessünk meg és vehessünk át. Ez nem vesz el, csak plusz értéket ad hozzá a hazai szervezetek tevékenységéhez, segíti a mindennapi munkát, plusz energiát ad.

A civil szervezetek függetlenek, szakmaiak, közösségi alapúak. A társadalom javát szolgálják, és olyan fontos feladatokat látnak el, amit mások nem tennének meg. Nem megbélyegezni kell őket, hanem segíteni, ugyanis ez nem csak róluk szól, hanem mindenkiről. Ugyanis minden polgár civil.

Mi például minden nap azért küzdünk, hogy egy egészséges, hulladéktől és szennyezésektől mentes világban élhessünk és hagyjunk a jövő generációi számára. Ebben a harcban sok önkéntesünk, támogatónk segített bennünket az évek során, de források és társadalmi elfogadottság nélkül ezt nem tudjuk csinálni. Ezért tartjuk fontosnak, hogy mindenki megértse, miért van a civil szervezetekre szükség. Hogy ez a rengeteg munka, energia, a ti munkátok és energiátok, ne vesszen el.

Többféleképpen tudtok támogatni bennünket: gyertek el nektek szóló programjainkra pl. Zöld Kalandozások vagy álljatok ki a civilek mellett, a megbélyegzés ellen.


 Ennek a tartalomnak az elkészítéséhez semmilyen támogató nem járult hozzá. Szívből jött.