Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovákia 10 millió dollárt kap mérgező hulladék megsemmisítésére

  • 2006. február 05.
  • humusz
Szlovákia 10,7 millió dollárt kap a Global Environment Facility (GEF) nevû alaptól, hogy nem égetési technológiával mérgezõ hulladékot semmisítsen meg a kelet-szlovákiai Chemko Strazske vegyipari üzemben - adta hírül a szlovák környezetvédelmi minisztérium.
 

A nem égetéses hulladékmegsemmisítési technológia bevezetését célzó, összesen 20,16 millió dolláros projekt társfinanszírozásban valósul meg a cég, a regionális és helyi költségvetések, valamint a szlovák környezetvédelmi minisztérium közreműködésével. A projekt fő célja: megsemmisíteni több ezer tonna olyan szerves vegyi anyagot, amely nem bomlik el könnyen a környezetben. Ilyen vegyi anyagok például a poliklórozott bifenilek (PCB-k) is. "A nem égetéses technológiának enyhébb a környezetre gyakorolt hatása, viszont költségesebb eljárás" - mondta a szlovák környezeti miniszter.

"A hulladékégetők az erősen toxikus, rákkeltő hatású dioxinok kibocsátásának egyik fő forrását jelentik - mutat rá Ladislav Hegyi, a Föld Barátai nemzetközi szervezet szlovák részének tagja. - A projekt megvalósítása nagy segítséget jelent a térségnek, amely több mint 20 éve szenved a toxikus anyagok károsító hatásaitól." A Greenpeace a Chemko Strazske üzemet a kelet-szlovákiai ún. halál-háromszög egyik fő pillérének tartja a helyi cementmű és a Bukoza Hencovce fafeldolgozó üzem mellett.

Környezetvédők elmondása szerint a PCB-vegyületek miatt, amelyeket Kelet-Szlovákiában, Zemplin térségében a nyolcvanas évek közepéig gyártottak, több ezer tonna mérgező hulladék maradt hátra a területen, és ezért tanácsos nem fogyasztani olyan halat, amelyet a Zemplinska Sirava víztárolóban fognak ki.

 

(forrás: greenfo.hu)