Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szintetikus ruhák

  • 2016. december 14.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Hová kerülnek a ruháinkról lehulló műanyagrostok?

A kozmetikai anyagokban gyakran előforduló műanyag mikro szemcsék káros hatásáról már számos cikk született, így valamelyest bekerült a köztudatba is ez a probléma. De a ruháinkból származó nagy mennyiségű műanyag rost veszélyeiről már kevesen tudnak.



Manapság a népszerű divatmárkák ruhadarabjainak többsége szintetikus anyagokból készül, ide tartozik minden „poli”-val kezdődő anyag, mint a poliészter vagy a poliakril. A szintetikus anyagok népszerűsége költség hatékony előállításuk és praktikus tulajdonságaiknak köszönhető (sok köztük a vízhatlan, ruganyos, jól festhető és viszonylag jól tartják a hőt).

Azonban az ezeket a ruhaneműket alkotó szintetikus rostok a mikro műanyagok csoportjába tartoznak, amik rendkívül károsak az élővilágra. Minden egyes mosással műanyag rostok ezrei jutnak a szennyvízbe. A szennyvíztisztító rendszerek nem az ilyen mikro műanyagok kiszűrésére vannak tervezve, ezért egyes számítások szerint 8-35% szabadon befolyik természetes vizekbe, majd ott károsítja a ökoszisztémát. Egy amerikai kutatás szerint a tengerben előforduló műanyag szemét akár 80%-át a ruhákból származó mikro műanyag szálak tehetik ki.

A műanyag mikrofonalak különösen ártalmasak, mivel könnyen belegabalyodnak az élőlények szerveibe és ezért nehezen tisztulnak ki a szervezetből. Emiatt a táplálékláncon keresztül kijutnak a tengerekből, és akár a levegőben vagy a mi tányérunkon köthetnek ki.

Ezzel a veszéllyel szemben csak egy dolgot tehetünk. Próbáljunk meg természetes anyagokból készült ruhákat vásárolni. Ha ez nehéznek is tűnik, legalább próbáljunk meg minimalizálni a szintetikus anyagokból készült ruhadarabjaink számát.

 

forrás: greenandcarelifestyle.blog.hu