Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szifon, szikvíz, szódagép – melyik a legjobb megoldás?

  • 2017. augusztus 14.
  • CsViki

Percenként 1 millió PET-palackot adnak el világszerte, és előrejelzések szerint ez a szám 2021-ig 20%-kal nőni fog. A bubis víz rajongóinak alternatív megoldást jelent PET-palack helyett a szóda. A Tudatos Vásárlók Egyesülete körbenézett, milyen formában és mennyiért lehet hozzájutni szódavízhez. 

retró szódásszifon

 

Csak 2016-ban több mint 480 milliárd műanyag üdítős palackot adtak el világszerte. Egy évtizeddel korábban ez a szám még 300 milliárd körül volt, és az Euromonitor International kutatócég legfrissebb becslései szerint 2021-re eléri az 583,3 milliárdot. Csak Nagy Britanniában percenként 800 PET-palack kerül a kukába. Ezek a számok arra késztetik a kicsit is tudatos vásárlókat, hogy alternatív megoldást keressenek az eldobható PET-palackos vízfogyasztás helyett.

Egyszerű dolga van annak, akinek nem fontos, hogy szénsavas legyen a víz, hiszen elég egy jól záródó, újratölthető palack és ott a csapvíz. A bubis víz rajongóinak itthon a szódavíz jelenthet megoldást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szétnézett, hogy milyen szódavízkészítő gépek, palackok vannak jelenleg a piacon, illetve mire számíthat az, aki a rendelés mellett teszi le a voksát.

Vajon a retró szódásszifon, a praktikus szódagép vagy a szikvízkészítőtől rendelt szódavíz a leginkább fogyasztó- és környezetbarát megoldás?

Kiderül a TVE weboldalán.