Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptemberben is sulibüfé- kommandó

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
A hamarosan megkezdõdõ új tanévre megújult kínálattal kell készülniük az iskolai büféknek, igazodva az egészséges táplálkozás követelményeihez.

Az oktatási miniszter év eleje óta hatályos rendelete szerint a nevelési-oktatási intézmény vezetője nem köthet megállapodást a büfé üzemeltetőjével, ha az iskola-egészségügyi szolgálat szakvéleménye szerint a büfé árukínálata nem felel meg az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak.

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézetének munkatársai szeptemberben megismételt ellenőrzést tartanak azokban a sulibüfékben, ahol már jártak a tanév vége előtt. Akkor megállapították, hogy a csaknem kilencven felkeresett büfé áruválasztéka csak részben felel meg az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet ajánlásainak, jóllehet tapasztalható volt a törekvés a kínálat korszerűsítésére. A vizsgált büfék hatvanhárom százalékában volt már teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérféle és pékáru, zöldséget viszont elsősorban szendvics részeként kínáltak. Szinte sehol sem tűntek el a pultokról a cukros üdítők, pedig elsősorban ezek szerepeltek a nem ajánlott listán, együtt a csokoládéval, amely a vizsgált iskolai büfék nyolcvanhét százalékában változatlanul szerepelt a kínálatban. Azokban az oktatási intézményekben, ahol működött az iskolatej-program, a büfék nem árusítottak italként tejet, egyéb tejterméket azonban a legtöbb helyen igen.

Tekintettel arra, hogy az oktatási miniszter rendelete (32/2005 OM) a szülői közösségeknek és az iskola-egészségügyi szolgálatnak egyetértési jogot ad az iskolákban működő büfék – és automaták – árukínálatával kapcsolatban, ennek érződnie kell az üzemeltetőkkel megkötendő szerződéseken is. Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézete az úgynevezett követéses vizsgálat során a büfékínálat változásait vizsgálja majd – áll abban a közleményben, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézetének sajtószolgálata juttatott el szerkesztőségünkhöz.

 

Forrás: Vác Online